Åsa Lindestams blogg: november 2007

tisdag 27 november 2007

Ellen Johnson Sirleaf

Lyssnade idag till Liberias president, Ellen Johnson Sirleaf, den första kvinnliga president som Afrika haft! Hon blev vald och startade i januari 2006, hon berättade om obefintliga vägar, om skolor som inte fanns och om behovet av sjukvård. Idag går många av barnen i skolan, elektricitet finns i delar av landet och vägar börjar skönjas. Korumptionen gjorde att när hon tillträdde som president måste hon avskeda stora delar av sin stab. Om hon vetat idag att det var så utbrett hade hon nog funderat ett tag till berättade hon. På alla tunga poster har hon utsett kvinnor med utbildning så de kan hjälpa till att styra landet.

tisdag 20 november 2007

(s) försvarsministermöte i Bryssel


Alla försvarsministrar eller talesmän för (s) i försvarsfrågor träffades i Bryssel igår. Jag fick möjligheten att företräda Sverige, mycket hedrande tycker jag.

Vi diskuterade Sudan och Tchad, precis som vi gör i utskottet, och hur styrkor skulle räcka till, om de var tillräckligt utrustade och om vi är på rätt ställe hela tiden.

Hur gör vi med Afganistan? Ska vi utöka där, eller...? Vad händer i Kosovo framgent, de blev ju varnade för att gå för fort fram med sin självständighet, men fick samtidigt höra att 20% av Europas länder kommer att ställa sig bakom deras önskan om självständighet. Vad händer i Kongo, där oroligheter har blossat upp igen? Och Sudan som fördömer "de från Norden" och lovar att skjuta dem först. Balkan, Liberia, och flera andra länder i Afrika...listan kan göras lång.


Imorgon i kammaren tar vi beslut om Tchad, en styrka på 200 personer under 6 månader. Det är ett oerhört svårt uppdrag och våra svenska soldater har fått all den utbildning de önskar och likaså material, men kan trots detta ställas inför svåra uppgifter. Det kan gälla både säkerhetsmässigt men också rent humanitärt.

torsdag 15 november 2007

Tänk vad Anders Borg kan! Först kom han på att dra ner på försvaret, vilket verkar få en ände med förskräckelse vad gäller Medevac (sjukvårdstransport med helikopter där läkare kan utföra en hel del) och nu ger han sig på förskolan! SvD uppmärksammar det på Brännpunkt idag, där skribenten liksom jag har insyn i förskolan och där varken hon eller jag anser att det behövs mer skola i den form som grundskolan är idag.

Besökte ett par förskolor i måndags, som jobbar oerhört bra, Stallbacken och Måsen i Söderhamns kommun. De är inriktade på jämställdhet med genuspedagogi och Reggio Emilia-pedagogik! Dessa tjejer (för det fanns inga manliga anställda!) gör ett jättejobb och förtjänar stor uppmärksamhet och löneförhöjning. Det vore snudd på ett brott att ta bort vad de tror på och använder på förskolan och ersätta med grundskolepedagogik.

Låt Borg hålla sig till sitt gebit!

lördag 10 november 2007

Rådslag om skolan

Sitter på förtroenderådet o lyssnar på talare i talarstolen. Några pratar om specifika frågor, och jag önskar att fler tog upp om jämställdhetsfrågorna och genuspedagogiken. Det är för lite text i våra dokument där det står om hur man ska använda detta för att låta våra barn och ungdomar bli medvetna om de skillnader mellan kön och hur man kan utveckla de sidor som behövs hos respektive kön.
Nu säger Marie Granlund, ordförande för rådslaget om skolan, att vi ska ta till oss av de talare som pratat om jämställdhet. Det är bra, för fortfarande är det oerhört många som inte ser skillnaderna för de sätter inte på sig jämställdhetsglasögonen.

måndag 5 november 2007

Krisledning? Finns nån med ansvar?


Nu måste vi få veta hur regeringen sköter vår krisledning på högsta nivå! Efter Schenströms avgång är vi många som undrar: hur går det egentligen till i vårt land med den krisledning som ska finnas i regeringskansliet? Finns det nån där? Är det nån som kan reagera i så fall? Vad skulle kunna utlösa ett larm? Vem får signalen i så fall?

Frågorna idag är fler än svaren, och därför har Försvarsutskottet tagit beslut om att inbjuda berörda ministrar till ett möte på tisdag så de får redogöra för hur det fungerar i regeringskansliet.

Enligt artikel på SvD har vi alla dålig koll, stuprör frågar inte andra stuprör utan tar bara ansvar för sitt. Men nog tror jag det bara kan bli bättre...

En natt med polisen på stan


Polisbilens blå lampa roterar på taket av bilen, vi kör hastigt efter E4:an norrut och är spända på vad som kommer att spelas upp för våra ögon: Jag har fått förmånen att hänga med en kväll och natt på stan med polisen!

Efter en sväng in till kvällens pubar och krogar för att hälsa på de som ska jobba görs en alkotest på alla bilar på norra Hamngatan. Mitt i testen kommer ett larm, bråk i Norrala. Tre av kvällens fyra bilar kör i full fart för att ta hand om vad som nu håller på att hända. Några minuter senare är vi framme, jag får order att sitta still i bilen trots att jag bär skyddsväst men det känns OK.

Efter ett samtal med de inblandade får en kille följa oss till stationen. Vi tar en snabbfika och ger oss ut igen. Många ungdomar blir glada när polisen kommer, många känner killarna o tjejerna vid namn och ropar på oss. Vi kör gågatan fram, kliver ur ibland och lyssnar vad folk säger till oss.

Vi får förstärkning av kommunens alkoholhandläggare som gör kontroller på alla krogar: Varm mat ska kunna tillagas på alla ställen, annars bryter man mot lagen.

Sent på natten får vi larm igen: Misstänkt rattfylla! En snabb åktur igen, men trots tre bilar på plats hinner den misstänkte undan. Vi hittar en tjej som är rejält full, hennes mamma kontaktas och hon får hjälp av Ungdomsteamet en bit på vägen tills mamman möter upp. Många är hungriga framåt småtimmarna, jag undrar varför krogarna inte vill servera mat då, här finns mycket pengar att tjäna. Ser en man utanför en krog, han har tidigare nekats tillträde på något ställe och verkar fortfarande inte komma in någonstans, lite för påverkad för att släppas in.

Nattbussarna går hemåt, några taxin hämtar en del, men ett antal personer dröjer sig kvar trots att klockan är en bit över två på morgonen. Jag hör att de diskuterar efterfest. Men för min del är natten över, och det kändes skönt att krypa ur skyddsvästen, tacka för en mycket spännande och intressant kväll och krypa ner i sängen.

Nu återstår att ta tag i en rad intressanta förslag och göra dem till motioner i det kommande politiska arbetet!

söndag 4 november 2007

Sjukvård vid utländsk mission

En skriftlig fråga till försvarsminister Sten Tolgfors (m), bl a med anledning av den oro som uttrycks i SvD idag:
Försvarsdepartementet bad den 16 oktober Försvarsmakten att till den 31 oktober redovisa vilka åtgärder som vidtagits och som kommer att vidtas för att komma till rätta med brister avseende tillgången till medicinsk vård och evakuering. Det handlade om tillgången på transportresurser av skadade eller sjuka under övervakning av medicinsk personal och utrustning, särskilt avseende insatsen i Afghanistan samt för den nordiska stridsgruppen.
Med anledning av detta vill jag fråga försvarsministern hur han bedömer läget och vad han anser kan göras ytterligare, särskilt avseende tillgången till medicinsk evakuering för de internationella insatserna.

lördag 3 november 2007

Kommunal säger ifrån


Deltog i Kommunals manifestation på Mynttorget, en manifestation som ska visa sig varje torsdag kl. 12.00 på samma sätt för att säga ifrån om regeringens politik och hur det drabbar medlemmar i kommunal: Att försäkringen för deltidsarbetslösa har kortats i tid så de inte får möjlighet att fortsätta sina arbeten, att A.kassan höjs och att ersättningen sänks, att de inte får ta del av den 1000-lapp regeringen lovade för den går mestadels till höginkomsttagare osv.

FNs deklaration 1325




Lyssnade till ett seminarium anordnat av Försvarshögskolan på temat FNs deklaration 1325: Kvinnors deltagande i internationell tjänst. Där deltog bl a Elisabet Rehn, fd minister i Finland. Det var en klok kvinna med glimten i ögat som sa många allvarsord. Vidare var Sofia Ivarsson, FHS med och även vår gender advisor från Kongo,