Sitter o lyssnar på Anders Svärd och hans pliktutredning. Hans föreläsning ger fler frågor än svar. Plikten ska bli frivillig, vi ska skrota systemet, men ha pliktlagen i botten så den kan lyftas upp vid högre hotnivå av regeringen. Och då ska vi på snabbast möjliga sätt, några månader säger Anders Svärd, så därför måste vi ha mönstringen kvar.
Vilken del tänker vi då och det svarar han inte på.
Däremot personaldirektören svarar, Lars Norrström, att det är den webbaserade mönstringen som ska finnas för att register på ungdomar ska finnas och dessutom kunna mäta om det finns en lust till att eventuellt bli soldat.
Inser att vi inte kan utbilda en mängd ungdomar som efter ett år skingras för vinden och kanske aldrig mer vill veta av nåt om försvar. Deras bildning och utbildning kan man aldrig ta av dem, men är det bästa sättet att lägga pengar på försvar och sen inte använda detta alls?
Min dotter Sofie gjorde lumpen för några år sen, och därmed var hon klar. Aldrig mer kommer hon att längta till att göra utlandstjänst. Den frågan sysselsatte familjen under lång tid, men är nu helt avförd från dagordningen. Mogenheten kom, om det berodde på värnplikt eller att tiden ändå gör fina ungdomar till ansvarsfulla vuxna tål att diskuteras.
Men självständig och med stor förmåga att ta hand om sig själv har hon för alltid med sig, en rådighet i situationer som många kunde vara avundsjuka på och en ledarskapsförmåga som idag tar henne till poster inom det företag som hon jobbar åt som kan bero på den värnplikt hon en gång fick genomgå.
Kan vi se detta genom en webbaserad mönstring i ett visuellt register? Jag tvivlar.
Närkamp i dagens krig
-
Oftast, när man talar om militär närkampsutbildning, betraktas den som en
onödig anakronism. Det hävdas alltför ofta att det moderna kriget, med sin
teknol...
18 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar