(Debattartikel införd i Arbetarbladet 120104
Grundutbildningen i Sverige, alltså grundskola och gymnasium, måste ge grundläggande, allmänna kunskaper som är till nytta nu ochi framtiden – oavsett om eleven ska bli lastbilstillverkare eller sjuksköterska.
Vi socialdemokrater förlorade regeringsmakten 2006. Närmaste kommande val är 2014. Två mandatperioder är åtta år och grundskolan är nio år. Den elev som gick i ettan när den borgerliga regeringen tillträdde är så gott som färdig i grundskolan vid nästa val. Det är naturligtvis helt orimligt att säga till den eleven eller dess föräldrar att ingenting kunde förbättras under hela studietiden. Sanningen är att svenska skolresultat nu kraftigt försämras. Nedgången började under en socialdemokratisk regering, men den har tilltagit under de borgerliga åren och borgerliga reformer har förvärrat problemen.
Att få studera vidare är för oss socialdemokrater en självklarhet. Därför byggde vi ut högskolan och satsade även på mindre högskolor som vår högskola i Gävle. Vi satsade på distansutbildning så att desom inte kunde lämna sin bostadsort kunde få studera hemmavid.
Sverige behöver en ekonomi byggd på kunskap och kompetens för att kunna konkurrera i framtiden. I allt detta är utbildningen central. Vi socialdemokrater har som mål att alla elever i grundskolan ska nå målen och att alla före 25 års ålder ska ha en fullständig gymnasieexamen.
Till år 2020 ska vi halvera andelen elever i grundskolan som inte är behöriga till att börja på något av gymnasiets nationella program och andelen unga mellan 18 och 24 år som inte har en gymnasieexamen. Vi vill ha tillväxt och utvecklingskraft i hela Sverige och investerar därför i lärosäten i hela landet, bland dem naturligtvis Högskolan i Gävle. Vi vill förbättra kvalitén i högre utbildning genom mer undervisningstid och möjlighet för studenterna att göra praktik inom ramen för sin utbildning. Därför vill vi investera i 8 700 nya högskoleplatser
till en kostnad av 850 miljoner kronor. Vårt mål är att hälften av 30-34-åringarna ska ha genomgått en minst 2-årig högre utbildning (högskola och yrkeshögskola) år 2020.
Regeringen har på det här området betydligt lägre ambitioner. I budget för 2012 finansieras en välbehövlig satsning på 400 miljoner kronor till humaniora och samhällsvetenskap med en neddragning om 440 miljoner kronor. Samtidigt tas 10 000 platser som tillkom för två år sen bort. Statssekreterare Peter Horneth har själv gjort bedömningen att det blir närmare
20 000 färre högskoleplatser med regeringens politik.
Utbildningsministern säger sig vara nöjd med den nivå som övergången till högskolan ligger på idag och har därmed övergivit det socialdemokratiska målet om att 50 % av ungdomarna ska börja på högskolan. Jämfört med våra grannländer är nivån lägre för oss. Vi ligger även under
Ryssland, Canada, Israel, Japan, USA och Nya Zeeland. Det är att ha för låga
ambitioner, Jan Björklund.
Hemvärnet satsar på snabbutbildning av soldater
-
Antalet hemvärnssoldater ska öka. I sommar genomförs ett försök med en fem
veckor sammanhängande militär utbildning där målet blir en befattning som
soldat...
4 timmar sedan
3 kommentarer:
För att inte tala om dom som inte känner sig motiverade och vill studera senare i livet, för dessa verkar det kört. Har man inte läst på gymnasiet när man var 16-19 då har man inget i framtidens utbildningar att göra?
Mysko.
Känner mig inte riktigt tillfreds med nuvarande gymnasiereform, inte helt genomtänkt för mycket fel om man säger så.
Åsa,
Jag noterar att du presenterar dig som "hårt arbetande försvarspolitiker", vilket gör att du sticker ut bland övriga "hårt sovande försvarspolitiker".
Det skulle vara intressant om du ville komma med ett inlägg om Officersförbundets senaste inlägg i debatten om Förvarsmaktens ekonomi.
Just nu kan man läsa om detta på Wisemans Wisdoms och Chefsingenjören. Där finns även länkar till OF:s publikation.
Hej, bra inlägg.
Men jag tror att Björklund bara har accelererat vad som S har lagt grunden till iom kommunaliseringen av skolan, införande av privata friskolor i utbildningsväsendet och betygshets i lägre klasser.
Titta och läs vad den finska skolan har gjort. De har bara stigit i rankningen och är nu trea, medans vi i sverige har fallit. Deras skolminister har tom skrivit en bok om hur de har gjort för att nå dit.
De har inte anammat privatskolor eller betyghetsen, utan har en helt annan angreppspunkt. Villket mer liknar den vi har inom idrottsvärlden i sverige, med en bred bas som ger en stark spets. Dvs precis det som inte Björklund jobbar för.
Men fortsätt att hugga på Björklund. Han verkar inte förstått att han inte har med vuxna rektryter att göra med längre. Inser inte att det är skillnad på 8 år och 18 år gamla elever.
Skicka en kommentar