Åsa Lindestams blogg: Ryssland

torsdag 1 november 2012

Ryssland


Försvarsberedningen har gjort en av de första resorna för att skapa sig en bild över vad länder i grannområdet tänker om hotbilder och framtid.
I Moskva har vi träffat vice försvarsministern och vice utrikesministern och förstås Duman. Herrarna, som det självklart var, gav inte direkt en entydig bild över landet och hotbild.

Anatolij Antonov, vice försvarsminister, poängterade svårigheten av reformeringen av de ryska styrkorna. Men om 1-2 år är detta löst, sa han.
Igor Zotov, Duman och försvarspolitisk ledamot, vill samarbeta så att både det ryska och svenska folket kan sova lugnt. "Bara i ishockey ska vi besegra er!" säger han.
Och Sergej Rjabkov, vice utrikesminister som jobbar med nedrustning bl a vill modernisera, vill ta bort Visumkravet mellan EU och Ryssland så att människor från Kaliningrad kan åka till Helsingfors och dricka kaffe om de så önskar.

Vi träffade ett stort antal ytterligare personer, väl utvalda och inte lika optimistiska generellt. Men alla gav sin bild av framtiden i ett stort land, med möjligheter och hot.

Det jag tänker efter alla möten är att ingen äger hela sanningen om framtiden. Jag önskar att det skulle vara mer stabilt runt om men inser att det inte kan vara den enda lösningen på människors längtan efter demokrati pch mänskliga rättigheter.

3 kommentarer:

jan-olov sa...

Hur bedömmer du uppfyllnaden av den pågående Ryska militäreformen kommande försvarsbeslutsperiod 2015-2020?
Vad är gränsättande för att målsättningen skall nås enl din mening?
Vilka slutsatser drar du av prioriteringen modernisering primärt av triaden kärnvapenstyrkor,landstigning och luftlandsättningsförband,fjärrstridskrafter?
Defensiv eller offensiv profil kopplat med pågående övn vsh?
Anser du att Rysslands kapacitetsutveckling talar för en nedgång eller ökning av svensk kapacitet och förmåga bla antal förband flyg,marin arme ?

Åsa Lindestam sa...

Bra frågor! Jag tror Ryssland har problem med att uppfylla reformen. Gränssättande är ekonomi, trots att de satsar mycket, kompetensen hos de som tillverkar det material de vill ha (de tänker under inga omständigheter köpa från hyllan)
De vill vara en stormakt. De vill ha ett stort försvar.
Men vad ska de ha det till?
Försvara sig själv? Angripa andra?
Vi är ett mycket litet land. Självklart ska vi fundera över hur vi ska bygga vårt försvar, men jag är alldeles säker på att vi måste bygga tillsammans i Norden. Ingen klarar sig ensam numera, varken ekonomiskt eller försvarsmässigt.
Den allra största frågan just nu för mig är: Den som har kapacitet, har den även en vilja att göra nåt med den? Den frågan kan inte tjänstemän enbart svara på, för den är politiskt laddad. Nån trodde att vi ensamma åkte till andra länder i FöB för att lyssna. Inget kan vara mer fel. Vi har specialister med oss.
Vi lägger ihop allt vi vet för att kunna lägga hela pusslet.
Tack, Jan-Olov för att du bryr dig! En del som skriver vill bara utifrån sitt lilla perspektiv tro att de sitter inne med sanningen, fast den är så mycket större.

jan-olov sa...

Tack Åsa!

mvh/jan-olov