Åsa Lindestams blogg: Nato fick besök

måndag 2 december 2013

Nato fick besök

Vi i Försvarsutskottet var på snabbvisit i Nato, inbjudna av Anders Fogh Rasmussen. Det är alltid intressant att träffa honom. Han gav oss 4 anledningar till att fortsätta vara partner till Nato och att det är en stor fördel både för Nato o oss att vara det:

1.) Vi har möjlighet att delta i en stor kollektiv försvarsmission, exempel Libyen. Ingen land har kunnat gjort detta själv.

2.) Vi deltar i konsultation, är med i beslutsprocessen runt detta. Vi fick full insyn, även politisk.

3.) Interoperabilitet: Vi jobbar tillsammans. Nato har världens högsta standard. Då kan även Sverige delta i andra ledda operationer o då ha samma tekniska standard, en sorts "plug and play". Bra att vi nu är med i NRF. Islands luftövervakning kommer att betyda mycket. Vårt utvecklade samarbete inom Norden/Baltikum är bra, kommer att betyda mycket för Nato.

4.) Militär kapacitet ökar, det blir mer o mer mulitnationelllt samarbete. Svårare för varje enskilt land att klara sig själva. Smart defence är utvecklat, ex C17 där 12 länder gått ihop. Det konceptet ska vi använda i framtiden. Luftförsvaret behöver stärkas.

Alltid lika intressant, alltid lika öppenhjärtligt att samtala. Och vi ställde många frågor och fick många bra svar.

2 kommentarer:

Sven Ruin sa...

Hoppas att du också har sett att det finns många anledningar att vara kritisk till Nato. Vi är många som inte vill att det skrivs samarbetsavtal med Nato - se gärna insändaren Nato - nej tack. Angående Libyen, så kan man undra om Nato lockade in oss i något olyckligt. Se förslagsvis Ola Tunanders bok.

Åsa Lindestam sa...

Vill inte heller vara medlem i Nato, men vi behöver träna ihop med någon...