Åsa Lindestams blogg: Nato fick besök

måndag 2 december 2013

Nato fick besök

Vi i Försvarsutskottet var på snabbvisit i Nato, inbjudna av Anders Fogh Rasmussen. Det är alltid intressant att träffa honom. Han gav oss 4 anledningar till att fortsätta vara partner till Nato och att det är en stor fördel både för Nato o oss att vara det:

1.) Vi har möjlighet att delta i en stor kollektiv försvarsmission, exempel Libyen. Ingen land har kunnat gjort detta själv.

2.) Vi deltar i konsultation, är med i beslutsprocessen runt detta. Vi fick full insyn, även politisk.

3.) Interoperabilitet: Vi jobbar tillsammans. Nato har världens högsta standard. Då kan även Sverige delta i andra ledda operationer o då ha samma tekniska standard, en sorts "plug and play". Bra att vi nu är med i NRF. Islands luftövervakning kommer att betyda mycket. Vårt utvecklade samarbete inom Norden/Baltikum är bra, kommer att betyda mycket för Nato.

4.) Militär kapacitet ökar, det blir mer o mer mulitnationelllt samarbete. Svårare för varje enskilt land att klara sig själva. Smart defence är utvecklat, ex C17 där 12 länder gått ihop. Det konceptet ska vi använda i framtiden. Luftförsvaret behöver stärkas.

Alltid lika intressant, alltid lika öppenhjärtligt att samtala. Och vi ställde många frågor och fick många bra svar.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hoppas att du också har sett att det finns många anledningar att vara kritisk till Nato. Vi är många som inte vill att det skrivs samarbetsavtal med Nato - se gärna insändaren Nato - nej tack. Angående Libyen, så kan man undra om Nato lockade in oss i något olyckligt. Se förslagsvis Ola Tunanders bok.

Åsa Lindestam sa...

Vill inte heller vara medlem i Nato, men vi behöver träna ihop med någon...