Åsa Lindestams blogg: Opinionssiffrorna

söndag 6 juni 2010

Opinionssiffrorna

Ibland blir jag fundersam. Läser Expressen o Fokus på tåget hem, surfar lite på nätet o hittar:Enligt Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är raset en klar signal.
- Jag tror att detta säger väldigt tydligt att väljarna nu belönar ansvarstagande och ett tydligt jobbfokus. Och de straffar Mona Sahlins ansvarslöshet och det faktum att de rödgröna valt bidragslinjen före arbeten, säger han.Och vad kallar han allt vad de kommit fram till? Att slänga ut en halv miljon människor från en försäkring som heter A-kasssa till en osäkerhet och i värsta fall en utbetalning från Socialkontoren i kommunerna (90% av landets kommuner har fått ökad utbetalning) är inte det bidrag om nåt?


Och det är betydligt fler arbetslösa idag än 2006?


Och ungdomsarbetslösheten hamnar på uppåt 30%?

Och vi är sämst i Europa! Varför gör de inget?


Är inte det ett förfärande betyg för en regering som pratar om arbetslinjen?


Jag tycker att media är alldeles för flata att kolla vad saker och ting står för: Det är lätt att skriva ett citat, men att kolla upp att det stämmer: det blir för jobbigt! Så då släpps det igenom citat som inte stämmer men som får uttalas, även i skrift.


Och av detta så kommer opinionssiffrorna att ta sats, att tro att uttalanden är grundade i nån sorts tanke som egentligen inte finns och i värsta fall kommer fler att trilla ut i arbetslöshet. Och vi vet att arbetslösheten biter sig fast, den arbetslöse som får gå länge mår inte gott och känner sig allt längre bort från arbetsmarknaden. Och då finns det bara förlorare: Både samhället och personen ifråga.

Varför granskar inte media arbetslösheten och siffrorna? Borde de inte vara neutrala och kritiskt granskande när de skriver artiklar?

Bara i Gävle fick 1554 ungdomar utan jobb. Där har antalet ökat med över 320 personer: från 1231 samma månad 2009 till 1554 under 2010 i april båda åren. Detta är att haverera en ungdomspolitik och framför allt ställa till det för en massa ungdomar! Och så säger Fredrik Reinfeldt att "ungdomsarbetslösheten är en skapad synvilla". För vem då? För den arbetslöse ungdomen? Han påstår vidare att ungdomar som är arbetslösa inte söker jobb: Återigen vill han ha till att det är lata människor som inte har jobb. Bara i Gävle är 1930 st inskrivna i "Jobbgaranti för unga". En form av bidrag som leder till ....vadå?

Nej, bara 157 av de inskrivna ungdomarna håller på med någon form av utbildning eller arbetspraktik. Resten hålls kvar i åtgärnder som är en form av "fördjupad kartläggning", "jobbsökaraktivitet med coachning" eller "ingen aktivitet". Alltså hålls de i passivitet. De blir inlåsta i regeringens politik med passiva åtgärder.

Ännu värre är att ungdomar måste vänta, en form av "aktivitetsförbud" under tre månader, vilket kan bli ett halvår, innan de kan ta del av några som helst insatser.
Skrämmande!

Inga kommentarer: