Åsa Lindestams blogg: Värnpliktsrådets undersökning

onsdag 9 juni 2010

Värnpliktsrådets undersökning


Ibland besannas ens farhågor. Och jag gillar inte att använda uttrycket "Vad var det jag sa..." men visst känner jag en stark oro för vårt framtida försvar när jag läser DNs artikel med intervjun av Värnpliktsrådet som beställt en undersökning av 1000 unga personers åsikter om de vill acceptera de villkor som blivande soldater står inför. En av tio säger sig vilja bli soldat.


Om vi vinner valet (när vi vinner valet!) ska vi avvakta ett år och sen ska vi se hur verkligheten ser ut för Försvarsmakten: Har tjänsterna blivit tillsatta på det sätt som var tänkt?


Försvaret förtjänar inte att kastas mellan olikheter så fort vi byter regering, men visst hade det varit bättre om regeringen med Sten Tolgfors i spetsen hade sträckt ut handen och försökt fått till stånd nån form av tänk tillsammans med oss. Mona Sahlin försökte verkligen gång på gång, men det var omöjligt.


Och nu står vi här, eventuellt med skägget i brevlådan. Illa!

2 kommentarer:

Lev B sa...

Tyvärr kan systemet med GSS blöda i bägge ändar innna det är ännu fullt lanserat. Vissa erfarenheter pekar på att de insattsförband som står i R10 med kvartalsvisa rotationer till AFG omsätter ca 10 % av sina GSS men ända upp till 50-60 % av sina officerare och specailistofficerare. Den senare kategorin därför att "hemmfronten" inte får det stöd eller klarar av osäkerheten av ständiga insatser.

EN OFFICER BÖR KANSKE RÄKNA MED 5-7 ROTATIONER PÅ 10 ÅR FRÅN KARRIÄRSTART SOM FK OCH VISSA SPECIALITSER UPP MOT 10.

Ge oss verktygen, stödet och ge oss en genomtänkt veteranpolitik.

/Lev B

jan-olov sa...

Hoppas att det finns en riksdagsmajoritet 2011 att riva upp personalförsörjningsbeslut att låta värnplikten vila och försörja med detta system.
Hoppas också att våra folkvalda är beredda och förstår att försvarsbeslutet måste tas om eftersom omvärldsanalysen är gammal och vi behöver en 3 ggr större armeorganisation blandannat.
Se mitt mail från igår till ÖB och Försvarsministern blandandra