Åsa Lindestams blogg: Resor i tjänsten!?!

torsdag 28 oktober 2010

Resor i tjänsten!?!


Har fått 3 olika förfrågningar idag från "de stora drakarna" om jag gjort resor som jag låtit mig bjudas på. Givetvis är svaret nej.

Just nu är jag i Washington, USA tillsammans med OSSE, Organisationen för Säkerhet o Samarbete i Europa. Det är "midterm elections" i USA som innebär att en tredjedel av Senaten och hela Representanthuset byts ut här och nu. Valet är på tisdag den 2/11.

Taxichauffören som tog mig till hotellet hade ingen aning om att det var val. "Förresten får jag inte rösta heller, jag har visserligen grönt kort" sa han "men jag har bett om att få bli medborgare en gång men fyllde inte i allt rätt och nu orkar jag inte göra om det".


Så många här får inte rösta...Sen är de inte heller registrerade, vilket vissa stater kräver lång tid före valet medans andra till och med accepterar registrering samma dag. Man räknar med ett valdeltagande på 40-50%. Och vi som tycker att allt under 80% är dåligt...Tanken slår mig hur man skulle kunna klara att informera alla människor i detta enorma land om val och partier och vad de står för...nästan en omöjlig uppgift.


Jag ska fara vidare till Denver, Colorado på söndag med 7 andra parlamentariker från några av de 56 länder som är med i OSSE. Det är 7 män, förstås, och så jag...hoppas i alla fall att vi kan konversera på engelska.


Än så länge har vi (min riksdagskollega Fredrik Federly) och jag bara hälsat på ordföranden för hela organisationen, Petros från Grekland. Vi landade sen eftermiddag lokal tid och då var det redan sen kväll hemma så vi försöker kämpa mot sömnen just nu. Risken är att jag vaknar vid 3-tiden inatt och tror att jag är hemma. Steg ju upp strax för 05.00 svensk tid så nu ser jag dubbelt.

1 kommentar:

Åke S sa...

Dessutom måste man registrera sig hos ett av partierna, dvs demokrat eller republikan.