Den 8 mars firar vi Internationella kvinnodagen. Runt om i världen uppmärksammas de orättvisor som drabbar kvinnor enbart på grund av det de fötts till. Men det är viktigt att minnas att jämställdhet mellan könen inte är någon kvinnofråga. Stereotypa könsroller förtrycker alla, de hindrar oss från att utveckla hela vår potential som individer.
En sådan sak är den orättvisa lönesättningen vid föräldraskap. Förväntningarna hos många arbetsgivare är fortfarande gammalmodiga. Vi känner alla till exemplen med anställningsintervju där en ung, barnlös kvinna får frågan om framtida föräldraskap. En fråga man aldrig skulle ställa till en man. Detta hindrar kvinnor från att utveckla sina talanger. Talanger Sverige inte kan vara utan om vi ska nå framgång. Vi har inte råd med den ineffektiva ojämlikheten.
Så länge uttaget av föräldradagar och vård av barn vid sjukdom är ojämnt kommer det här synsättet att leva kvar. Detta påverkar förstås även kvinnor som inte har eller planerar att skaffa barn. En annan aspekt av orättvisan är att kvinnor i högre grad än män har tidsbegränsade anställningar, deltidsanställningar eller på andra sätt osäkra jobb. Det gör det svårare att känna trygghet när det gäller möjligheten att försörja sig själv.
Ett sätt att ytterligare öka den möjligheten är att höja taket i den tillfälliga föräldrapenningen så att VAB-dagarna kan tas ut mera jämställt. Vi vill även göra det möjligt göra föräldraförsäkringen mer flexibel och stimulera barnomsorg på kvällar och helger. Då får männen möjlighet att bli mer närvarande fäder och knyta an bättre tills sitt barn. Då blir det mer naturligt att man delar lika på familj och arbetsliv.
Kvinnor arbetar deltid i mycket högre utsträckning än män. Flera kommuner har med ett målmedvetet arbete lyckats minska den ofrivilliga deltiden, vilket också leder till bättre service. Vi vill satsa på ett tvåårigt program för att bygga och sprida kunskap kring hur sådana modeller kan införas. Vi vill också förbättra tryggheten för dem som söker jobb på deltid genom att utöka antalet dagar från 75 till 100 vid deltidsarbetslöshet.
Till sist så jobbar många kvinnor jobbar inom vården skolan och omsorgen. Hur kommer deras arbetssituation bli när en avdelning måste säga upp en populär kollega? Hur blir det då med kvaliteten i välfärden? Är det inte bättre att investera i fler händer i vården än att sänka skatten på lånade pengar?
Widerström tar befälet över Markstridsskolan
-
Överste Lennart Widerström har tagit befälet över Markstridsskolan (MSS). –
Jag är tacksam över att ha fått ett jobb jag uttryckligen sagt att jag vill
ha,...
2 timmar sedan
4 kommentarer:
Hoppas Sverige skall bli möjligheternas land för ALLA människor gammal som ung,pojke som flicka ,svenskfödd som nyinflyttad. Så är det inte idag tyvärr och jag hoppas att vi någon gång anlägger ett individ/människoperspektiv i svensk debatt istället. Genom att fokusera på ett ensidigt och ganska en dimensionnellt kvinnoperspektiv missar vi många orättvisor i vårt land. Jag tycker det är sorligt.
Ja vården och äldrevården behöver fler armar och ben. Den är väldigt kvinnodominerad idag men vad jag vet så är det väl ca 50/50 i patientjournalerna.
Jag tycker faktiskt att det görs för lite att få in män där medan fokus ligger att få in kvinnor i mansdominerad branscher -med all rätt men andra hållet då?
Skolan är en tickande bomb med en mängd vilsna pojkar ett total kvinnodominas men få åtgärder att ta tag i problemet.
Vi behöver få in lite gränsättande män där men också verkligt goda förebilder. Självmordfrekvensen bland unga män är hårresande och utgör ca 80% andel.
Förskolan ja där vågar snart män inte sätta sin fot med tanke på pedofildebatten.
Jag har hittills inte heller sett vad man tänker göra åt våldet mot män och pojkar som är förfärande i brutalitet och frekvens -långt mer utbrett än våldet mot kvinnor i vårt land.
Jag tycker också att brottspåföljen är förfärande ojämlik och att likhet inför lagen inte gäller män fullt ut.
Jag är också tveksam till rättsäkerheten framförallt kring sexualbrott där ett påstående kan fördärva en mans liv.
När det sedan kommer till kritan vem får vårdnaden av barn så utspelars sig den verkliga tragiken för både barn och män.
Effekten kan sedan läsa av som statistikpost på självmord,kvinnomisshandel,alkohol/drogproblem,social misär och sjukdoms kostnader.
Jag ville bara ge dig ett annat och delvis bortglömt perspektiv.
Men jag vill verkligen självklart att kvinnor skall uppfatta vårt land som möjligheternas land jag har en fru,en dotter, en syster en mamma och lyckligtvis kvinnliga vänner och bekanta.
Men jag har också en son,flera bröder och manliga vänner och bekanta.
MÖJLIGHERT FÖR ALLA
mvh/jan-olov
Hmmm. Jag tar inte ens ut de 'obligatoriska' dagarna idag. Anledningen är ganska enkel. Jag tjänar lite mer än dubbelt så mycket som min fru. Det ekonomiska avbräck som vi skulle lida om jag prompt skulle vara pappaledig har vi helt enkelt inte råd med. Borde vi inte först ta itu med löneskillnaderna så skulle det andra ge sig av sig självt?
Är det inte lite väl enkelt att bara kräva delad ledighet rakt av?
Särskilt enkelt för kvinnor i maktposition i politiken som inte riktigt är lika drabbad av livets realiteter som vi andra?
Blir ju inte förvånad över Lilltrollets åsikt, bara ledsen. Trodde att barn var en investeringför livet, inte ett ekonomiskt avbräck på nån månad. När mina döttrar föddes var jag "vanlig" löntagare, tjänade mindre än min man, han heltid o jag 75% tjänst. Likafullt var han hemma flera månader med båda tjejerna o jag gick till jobbet. Därför att vi hade ett mer jämställt förhållande. Därför att han ville ha god kontakt med flickorna. Därför att jag skulle ha kontakt med jobbet. Vi räknade inte i pengar. Skulle man göra det skulle man nog inte skaffa barn. Det är dyrt att ha barn.
Men jag tror att det är meningen med livet, att få barn och barnbarn (vilket jag inte har, än) Men jag är förvånad att vi har såna bakåtsträvande män som enbart kollar på pengar när det gäller den egna familjens barn.
Skolan skulle behöva mer killar i de lägre årskurserna, här kunde vi ta ett krafttag om vi vill. Idag tappar Sverige i jämställdhet, det finns faktiskt män som tror att kvinnor inte har kompetens för styrelser. De vill helst ha likadana män med samma intressen för att de ska vara godkända. Men en styrelse tjänar på olikhet, när fler ser på samma sak med olika ögon. Det skulle skolan också tjäna på.
Vi (det är nämligen ett gemensamt beslut) är tvungna att se till pengarna. Det handlar inte om att prioritera bort en semesterresa till Thailand för att kunna vara pappaledig.
Det handlar om att kunna ge våra tre flickor det vi menar med det goda livet. Ett enkelt men välordnat hem. God närande mat på bordet. En rimlig materiell standard. Etc etc.
Jag jobbar borta mycket och är oftast bara hemma på helger och med längre ledigheter över sommaren och julen. Trots det har jag en mycket god kontakt med mina barn. Jag tror ni gör det alldeles för enkelt för er när ni menar att allt hänger på en tidig och lång pappaledighet. Det är helt enkelt inte möjligt för alla. Precis som det inte är möjligt för alla mammor att ta en rejäl mammaledighet.
Jag är dessutom övertygad om att hade det varit tvärtom hade jag varit den som tagit det största ansvaret för hemmet och barnen. Ungefär som vi brukar göra på somrarna när jag är ledig (6-8 veckor brukar jag vara ledig på sommaren) och min fru jobbar...
Skulle du kunna tänka dig att inte vara så snabb med dina fördömanden. Är inte särskilt roligt att bli kallad för bakåtsträvare när man gör så gott man kan...
Skicka en kommentar