Åsa Lindestams blogg: Fånge i USA

tisdag 21 april 2009

Fånge i USA

Nu ser vi utfallet av vad vi i oppositionen befarat ska hända våra svenska soldater när de når Somalias kust: fångar tas och vad gör man med dem? Vi i S har påpekat flera gånger att det måste finnas avtal där vi vet vad som händer med ev fångar och att de som tar dem lämnar dem till en framtid i något land som resppekterar Mänskliga Rättigheter. Idag säger DN att den 15-åriga kille som var med och kapade lastfartyget har anlänt till USA och ska dömas där. SvD rapporterar lika. Han är pirat. Han stod leende på bilden bredvid polisen i USA. Hans tre kamrater blev skjutna till döds när kaptenen fritogs. Killen riskerar livstids fängelse. Vad hade hänt om han tagits av svensk styrka? Eller nåt annat land som inte är så noga med MR? Det här borde ha förhandlats med Somalia för länge sen, och fångar borde veta att de blir "rätt" behandlade. Nu har FN och vi lyckats igen med att stoppa pirater men varför kan vi inte ta ett ordentligt tag och se till att bygga för fred? Så många lösa trådar som fortfarande hänger i luften och hur ska våra svenska soldater förhålla sig till dem?

8 kommentarer:

Magnus sa...

"Borde förhandlats för länge sedan med Somalia". Somalia har ingen centralmakt och är ingen stat, ingen finns att förhandla med. En FN resolution från 08 stödjer USAs åtgärd se SvD idag. Mannen som uppges vara 16 eller 18 har utsatt en mängd människor för livsfara och bidragit till att hans kamrater är döda. Att han döms till livstids fängelse är väl inte märkligt?

Åsa Lindestam sa...

16 år?!? Hur kommer han att vara efter ett liv i fängelse i USA? Vad utvecklar han för kompetenser där? Vilka chanser har han haft i livet när han väljer ett sånt uppdrag att som pirat kidnappa? Jag vet att det inte går att förhandla idag med Somalia, har berört det tidigare i blogg och i debatt i kammaren.

Jeppe sa...

Det finns redan ett färdigt avtal mellan EU och Kenya om att pirater som tas tillfånga av EU-länder kan lagföras i Kenya.
Så det problemet är redan löst, tar svenska flottan några pirater är det bara att lämna över dem till Kenya.

Åsa Lindestam sa...

Ja, det har jag också bloggat om o vet. Dessutom förhandlas med ytterligare ett land, vilket jag fick reda på när jag stod i talarstolen. Det är en svensk person som förhandlar. Men hur pass bra följs MR i Kenya? Vi pratar ju om småpojkar med i bästa fall ett liv framför sig?

Jeppe sa...

Jag vet inte, men man vill ju tro att EU när de förhandlat avtalet fått med i det att MR ska följas och att antingen EU eller länderna som tog piraterna har någon form av uppföljning där man kontrollerar detta.
Det är ont om länder i regionen som är helt pålitliga när det gäller MR och Kenya är enligt UD långt ifrån ett av de värre.
Vad vore allternativet till avtal med lokala länder?

Jonny Svensson sa...

De amerikanska och franska aktionerna stöds av FN resolution 1851 som också hänvisar till Somalia's svåra säkerhetssituation i resolutionerna 1814 (2008), 1816 (2008), 1838 (2008), 1844 (2008), and 1846 (2008.

Och så här sade Sveriges FN- ambassadör ANDERS LIDEN om resolutionen: "[...]the mandates given by the Council, were in line with the ongoing efforts to build an inclusive peace in Somalia." (källa: Resolution 1851)

Du uttrycker oro över bristen på instruktioner om MR till svenska soldater och över andra länders disrespekt för MR.

Du uttrycker omsorg om piraternas mänskliga rättigheter, men inte om de sjömän som sitter fångna sedan månader och de sjömän som hotas och deras familjer.

Man får intrycket att det värsta som skulle kunna hända dig vore att någon politiker anklagade dig för att Sverige inte respekterar piraternas MR.

Ditt blogginlägg indikerar att din och ditt partis drivande kraft inte är omsorg om MR, utan att använda MR som politisk klubba för att visa på högre moralisk rättfärdighet gentemot andra politiska aktörer.

Med andra ord hyckleri.

Åsa Lindestam sa...

till Jonny: och du tar dig rätten att tolka text som fan läser Bibeln. Jag har i tidigare bloggar uttryckt min oro för missionen, därför att 4 månader och ingen fortsättning kan ställa till mer än hjälpa och efterlyser en längre plan för Somalia och freden.

Inge Johnsson sa...

Sådana här politiker av typiskt svenskt snitt som endast vurmar för våldsamma brottslingar och komplett förbiser deras offer gör mig alltid tacksam för att jag inte längre är bosatt i Sverige.