Åsa Lindestams blogg: Påskens händelser i världen

tisdag 14 april 2009

Påskens händelser i världen

Mycket har hänt under påsken. Våra fartyg HMS Stockholm och Malmö med stödfartyget Trossö är på väg ner mot Somalia. En kapten har fritagits, 200 sitter fortfarande som gisslan på olika håll runt kusten och det är svårt att skilja på pirater/fiskare. Ett nytt kapningsdrama rullas idag upp inför våra ögon när MV Irene E.M kapats. Våra svenska soldater kommer med säkerhet att göra en god insats. Men varför planera för 4 månaders närvaro och inte för fred? Med vilken tillfredsställelse kommer våra svenskar att återvända när ingen fortsättning är i sikte för den svenska delen eller för freden? Återigen har vi glömt den civila delen av insatsen, bara sett den akuta delen som självklart också måste fungera. Trots att vi vet av erfarenhet att det inte tjänar nåt till att planera halvdant då gör vi det. TV igår visade en kraftfull tjej som är en av våra soldater. (Länk saknas)
Nordkorea sänder upp sin provskjutning, FNs säkerhetsråd beslutar att ta till sanktioner enl DN. Men kommer det att ha verkningar? Vapenembargo? Bryr de sig? Denna slutna värld som inte ger ett dugg för människoliv..Kina tvekar, inte ens Säkerhetsrådet är eniga.
Och så Afghanistan: Där har USA återigen lyckats döda några civila, däribland två barn. Hur ska fred någonsin uppnås där? Om nån dödade mitt barn skulle jag också känna oerhört hat mot den som gjorde det. Var är strategin för att få folk med sig och inte emot?
Och till sist: Ja, vi har fått mycket text från herr Neppelberg. Och vad är sant? Ska bli spännande att träffa högkvarteret i kväll med ÖB i spetsen och få ställa frågor - och få svar! Hör av dig om du har frågor, jag spar på såna!

1 kommentar:

Anonym sa...

Skulle tro att du har fått allt faktaunderlag och förslag på frågor för att vara bättre förberedd att ställa RÄTT frågor, på RÄTT sätt och RÄTT kunna värdera erhållna svar. Inte för att spara på hög i byrålådan till en annan gång.

Vägvalet i FM ledningssystemutveckling är HÄR OCH NU. Och BÅDE OCH är inte tekniskt möjligt. Blir det politiska beslutet fel kan du vara säker på att flygets ledningssystem kollapsar pga personalflykt. Det kan ta 20 år eller mer och många friska skattemiljarder att återuppbygga denna förmåga. Det blir dyra kom-ihåg-lappar i byrålådan, det. Särskilt om någon dessförinnan tar ett maktinitiativ i Östersjön och sätter ett tjog välriktade precisionsbomber i väl valda byggnader i Stockholms innerstad för att preventivt skydda sina intressen.

Nej, visst ja, det blir ju inte krig igen i vår tid...