Åsa Lindestams blogg: 30 000 soldater mindre..

onsdag 22 juni 2011

30 000 soldater mindre..Nu kom beslutet, USA drar tillbaka 30 000 av sina soldater i Afghanistan. Det är en stor del av armen, även om ännu fler blir kvar i landet.


Vårt beslut om den svenska styrkan kommer först i november/december. Men vi måste börja tänka redan nu på hur det ska bli framåt. Hur många soldater behöver vi på plats i Afghanistan? Finns det arbetsuppgifter som kan avvaras? Finns det arbetsuppgifter som behöver utföras för att komma närmare ett överlämnande till ANA, den afghanska styrkan?


Våra soldater som är mentorer för den afghanska armen gör ett stort arbete. Hur ser vi till att kunskap till en elev går fortare än vad som planen säger? Hur ser pedagogiken ut för att kunna överföra mer kunskap på mindre tid? Och dessutom när huvuddelen av mottagarna är analfabeter? Den ekvationen är inte lätt, det är ett grannlaga jobb att skynda långsamt för att uppnå så goda resultat som det bara går...

1 kommentar:

Wiseman sa...

Kan verkligen rekommendera Johanne Hildebrandts senaste bok som handlar om FS 19. Kan nog vara rätt intressant som bakgrundsmaterial inför beslutet i höst.