Åsa Lindestams blogg: Sicilien och JAS Gripen

onsdag 8 juni 2011

Sicilien och JAS Gripen
Hade förmånen att få åka till Sicilien och träffa vår personal på plats som upphåller flygförbudszonen. De var stolta: med all rätt!
Men det var inte att de uppehöll flygförbudszonen som var den stora grejen, utan de bilder de kunde leverera och den kompetens som de som analyserade bilderna kunde ta fram. Och det gick snabbt!
Det fanns inte möjlighet att tanka över bilderna direkt från luften men så snart de landat så förflyttades bilderna till rätt plats, där våra anlyser påbörjades direkt. Det var personal som hade jobbat med detta i många år.
Vår plan för en mil upp i luften, och vi kunde se bilder på folk som stod på gatan, som gick och som sprang. Fantastiskt!

Det är klart att den kunskapen är eftertaktad. Den delen fortsätter vi med. Men vi slutar att arbeta för att uppehålla flygförbudszonen! Vi sänder även en styrka som kan borda de fartyg som ska bordas.

Allt förutsett att det kommer en propp, att vi gör ett sammansatt utskott och att vi i kammaren tar beslut om detta i bred majoritet. Men jag tror ingen vill sätta emot i ett sånt vad.

Inga kommentarer: