Åsa Lindestams blogg: Vad var det jag sa....

torsdag 30 juni 2011

Vad var det jag sa....
när det gäller rekrytering till Försvarsmakten?!?

Nu visar det sig att många hoppar av, allt enligt SvDs brännpunkt

där Wilhelm Agress sagt sitt om att så många kliver av den grundläggande utbildningen, och sen Mikael Holmström som skriver om hur soldater kroknar i förväg som hans nästa artikel "Orken tryter för rekryter". Allt pekar mot att Försvaret inte kommer att rekrytera för de behov som finns. Och enligt Agrell beror det på att värnplikten avskaffats.

Det får ju vara sant, men nu är det så! Vi kommer aldrig att få tillbaka värnplikten, den är avskaffad även om vissa påstår att den ligger "vilande". Men allt runt är avskaffat så det kommer inte att vara möjligt att återta.

Tvånget kommer när anställningen för soldaten är ett faktum: De måste arbeta internationellt, där nu arbetsgivaren vill ha dem. Dvs vi i Riksdagen på inrådan från regeringen beslutar om vart i världen vi behöver vara.

Men min oro för att inte klara av att personalförsörja har i första hand inte rört GMU, den grundläggande militära utbildningen. Min oro har varit för de tillfälligt anställda som ännu inte har påbörjats rekryteras och inte heller har det lagutrymme som de behöver för att kunna få ledigt från sin civila arbetsgivare. Hur och när ska detta börja?

Men tillbaka till GMU: Om inte ungdomarna håller måttet, och det gäller den fysiska delen, hur ska vi då kunna få vakanser tillsatta? Hur ska vi kunna få fysiskt tillräckligt stabila ungdomar som har lusten och viljan att bli soldater för 17 000 kr i månaden? Det är en utmaning som heter duga...

Min oro kommer inte att mattas. Vore jag försvarsminister skulle jag omgående börja se över lagutrymmet för att de tillfälligt anställda, reservofficerarna, ska ges möjlighet att kunna fullgöra det vi behöver. Sen skulle jag även djupdyka i hur GMU:soldaterna skulle kunna stärkas fysiskt för att hålla hela anställningen ut. Men nu är jag ju inte det...3 kommentarer:

Joakim Larsson sa...

Det är klart att det går att återinföra värnplikten om man bara är beredd att betala för det. Det är jag.

Johan J sa...

En undran:
har det skett en så grov förskjutning av begreppet ungdom att alla under 35 klassas som "ungdom"?

Eller förväntar du/FM sig enbart 18-22 åringar till GMU?

/Johan J

Nicke sa...

Just det du hade gjort om du varit försvarsminister är förmodligen vad försvarsministern gör också. Får vi hoppas :)