Åsa Lindestams blogg: Hur ska valet i Armenien gå till?

lördag 16 februari 2013

Hur ska valet i Armenien gå till?

Heldag idag med föreläsare som berättade sina upplevelser om valet som kommer på måndag. OSSE PA, PACE, Europeiska Rådet: Inga valaffischer, inga debatter i TV, problem med utlands boende, mediafrihet men kritiskt tänkande?
OSSE kontoret berättar om 300 inrikes observatörer som utbildats i valövervakning, om viljan att implementera den nya vallagen och om att reformer tar tid.
EUs representation i Yerevan undrar om varför tre partier i parlamentet inte ställde upp med kandidater till presidentposten, hur ska det tolkas och hur kan det bli så? Östra partnerskapet öppnar nya vägar, men den nya vallagen har mycket stor betydelse och måste implementeras. Att vi som är närvarande talar med en röst är oerhört viktigt både för Armenien och för övriga världen.

Sen kommer Odhir: Proffsigt, välplanerat och genomtänkt!
Ambassadören heidi Tagliavini berättar övergripande om valet, berättar om vilka olika delar som Odhir kollar upp och lämnar över till sina medarbetare: Vi får kandidatpresentation, får höra vad de olika kandidaterna varit utsatta för, de berättar om valkommisionens arbete och vallistor som innehåller för många namn, en analytiker visar på brist på kvinnor i parlamentet och på listor, berättar om en kvinna som fanns men som inte registrerade i tid.

Mediaanalys om hur illa det är ställt trots att mediafrihet råder. Ingen ifrågasätter, ingen ställer ens frågor utan journalister skriver vad de olika kandidaterna säger. Och de har inte ens valprogram, ingen vet vad de vill om de skulle få makten. Och ingen har frågat dem...

Efter en rapport om finansiering och ekonomin bakom allt får vi en dragning av vår svenske Odhirkollega Anders som visar siffror om vallokaler från förra valet. De vallokaler som fått besök i förra valet av valövervakare skiljer sig markant från vallokaler som fick arbeta i fred. Oklart varför? Fler siffror visar skillnad i lokaler som fått besök o de som inte fått. Man kan ju fundera o tro, men vi får inga bevis, bara att det är oerhört nödvändigt att vi finns på plats på valdagen därute.

Och som avslutning på det passet sammanfattar ambassadören om funderingar som att man måste ha bott här i 10 år för att få kandidera, att det kostar 15 000 Euro i registrering som man får tillbaka om man får 5 % av rösterna, om att det finns en ombudsman att klaga till men inga sanktioner och det måste gälla klagomål som de själva varit med om, att ingen utomlands får rösta utom diplomaterna och de är 240 st.

Och så här går dagen vidare i varje pass: Ibland känns det bara för mycket, ibland får vi paus i 5 minuter men inte en matbit på hela dagen...och ändå är det så spännande och intressant!


 

Inga kommentarer: