Åsa Lindestams blogg: Hemvärnet

söndag 8 november 2009

Hemvärnet


I helgen har jag varit på Ting med Hemvärnsrådet, en kongress med valda ombud för hela Sverige där de aktiva valda ombuden debatterar motioner (förslag) som de vill ska förändra organisationen eller villkoren.

Hemvärnet, de Nationella Skyddsstyrkorna, står inför en ny framtid med en tydligareinriktning och med annorlunda arbetsuppgifter. Dessutom har de ett stort problem i framtiden och det är rekrytering. Tack vare att det är en frivillig verksamhet där personer till stor del arbetar induviduellt utan lön fanns ju lösningar på allt. Det sitter personer i hela landet och klurar på dessa svåra frågor och kommer med förslag, ibland bra, ibland riktigt bra och ibland är det redan genomfört.

Ersättningsnivåerna är inte höga, materialet lider brist för de skarpa insatserna i Afghanistan och Kosovo går före när det kommer material och oftast ligger Hemvärnets övningar hittills på helger. Har det stoppat organisationen? Nej är svaret.

Däremot kommer övningarna i framtiden att ligga på vardagar med ersättningsnivå så ingen ska förlora pengar på att vara aktiv. Däremot att tjäna nåt är tydligen inte aktuellt. Det är hedrande, och förmodligen en överlevnadsfråga för när det börjar betalas för att ta ett uppdrag är vi ute på farliga vägar..

För andra Tinget i rad lyste försvarsministern med sin frånvaro. Underligt att kunna ignorera den största organisationen inom hela försvaret med 54% av all tjänstvillig personal. Det var nog både en och annan som höjde på ögonbrynet och knöt handen i fickan, Tolgfors stod med på programmet från början men när vi anlände på lördagen delades nya program ut och där var han inte med. Snacka om att rasera förtroende... Däremot var ÖB Sverker Göransson på plats och höll ett tal till oss alla.

Annars var det en trevlig och informativ helg där jag och två andra kamrater från Försvarsutskottet belönades med silvermedaljen för förtjänstfulla insatser för Hemvärnet. Jag känner mig oerhört hedrad och igår kväll på första mötet med EUs alla försvarsutskottsordföranden bar jag den till middagen! Stort tack till Hemvärnet!

1 kommentar:

Unknown sa...

HOTANDE PSYKIATRI!

http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/06/anna-odell-gjorde-ratt

Influensavaccinet är mycket omdiskuterat. Själv fick jag inga biverkningar. Men allting skall bedömas förutsättningslös. Jag har kikat runt på nätet och sett material som också för ett skepotiskt, kritiskt och tränat öga som mitt eget ger så pass mycket stöd för ryktet att fler har dött av vaccinet än av influensan, att en närmare granskning absolut måste anses påkallad. Det står ockå klart att myndigheterna HAR någonting att dölja, eftersom avtal om ev. skadeståndsanspråk äör HEMLIGSTÄMPLADE. Vår regering framstår i allt skummare dager.

Den givna frågan som nu oundgängligen måstye ställas är: hur många DÖDSFALL har Seroquel orsakat?

- Peter Ingestad, Solna