Åsa Lindestams blogg: Osämja störtar i fördärvet

söndag 13 september 2009

Osämja störtar i fördärvet

Ukraina är förlamat. När jag var där sist och pratade med folk på gatan hade de inte mycket till övers för politiker: Det var de som inte lyssnade och gjorde populistiska saker. Lyssnade till Jutjenko i parlamentet och det lät ändå bra: Hans förslag skulle föra Ukraina till en bättre position som också skulle se till att Ukraina närmade sig EU. Det här är dock ett tag sen. Nu har hans siffror dalat och enligt SvD ligger de på under 5%! Timotjenko, hon med hårflätan, har några procent till men inte mycket mera. De är rejält osams fast de borde gräva ner stridsyxan och se hur de kunde göra det bättre för sitt land.
I vassen ligger Janukovitch, en ryssvänlig högerman som önskar att föra Ukraina närmare Ryssland istället. Efter att gasen stängts av stundtals och ibland hotats stänga av så får han självklart fler röster till sitt parti.
Ett lamslaget land med stora lån till IMF gör att investerare lämnar landet, ruljansen går ner och folk får svårare att leva goda liv i det till stora delar fattiga landet. Vem törs satsa när man inte vet hur framtiden kommer att gestalta sig?
Men i botten ligger trätan kvar och folk på gatan ruskar på huvudet och tror inte längre på politiker, oavsett parti eller löften. Och så här kommer det att vara fram till presidentvalet nån gång i början av 2010. Vilken katastrof!

Inga kommentarer: