Åsa Lindestams blogg: Helikopterrånet...

onsdag 30 september 2009

Helikopterrånet...


Helhet...är det ett ord som vi använder med munnen men inte vet vad det egentliga värdet är?


Följer helikopterhärvan med spänning och funderar över hur allt kan bli så naivt och att samarbete på hög nivå saknas. Stuprören finns verkligen. Här gnällde alla på att under Göran Perssons ledning var regeringskansliet inte samövat, men är Polis och Försvarsmakt det? Vi har ju många gånger numera sett Hemvärnet öva "strid i bebyggelse" men har vi någonsin sett Polis och Försvarsmakt göra större övningar tillsammans för att hitta fel och brister - innan de händer i verkligheten?


Med den signalspaning som Regeringen förslår så kommer endast Försvarsmakten och Regeringen att få ge FRA uppdrag. Då utestänger vi bl a Polis, Kustbevakning och andra som borde samverka för att lägga pusslet mot buset utanför Sverige. Nej, jag tror vi i oppositionen har rätt att detta är ett hopplock av en prop som fick gå tillbaka, och nu har inte mindre än 40 förändringar föreslås men ingen tar ett helhetsgrepp över proppen. Vi kunde nog dela ut pris för rekord i svenska lagstiftningens historia när de lyckats peta in 40 nya förslag! Vet inte om det någonsin hänt förr.


Och varför kan svensk polis inte ta emot information från polis från andra länder? Vad är det som gör att de inte litade på kollegor i Serbien och avblåste "övningen" innan den var påbörjad?


Och varför kan ingen tänka ut att det finns en risk med såna här byggnader som helikoptergänget rånade? Att kunna hämta hem ritningar över bygget hur lätt som helst: får vi vara så här naiva i dagens värld?


Visst är det lätt att kritisera i efterhand och se vad som borde göras, men jag hoppas nu att detta innebär att de förslag som myndigheter kommer med efter att ha analyserat händelsen gör att Regeringen tar ett krafttag och ser till helhet istället för att lappa och laga - för i slutänden håller aldrig lumpverket då...

2 kommentarer:

Fjällräven sa...

A

Fjällräven sa...

Hej Åsa. Jag har tagit del av dina reflektioner beträffande " Helikopterrånet ". Jag ser att utredningsetablissemanget har lyckats med sitt spel för galleriet genom att anhålla, frisläppa och och häkta några personer. Förmodligen är ingen av dessa personer inblandade i rånet. Jag påverkas inte särskilt mycket av mediernas publicering hittills,utan det är den första halvtimmen under rånet man bör reflektera över. Min intuition inger mig känslan av att förbrytarna finns i en ömtåligare krets. Mvh. Ove.