Åsa Lindestams blogg: Kvinnor är mindre värda än män återigen bevisat!

tisdag 22 september 2009

Kvinnor är mindre värda än män återigen bevisat!

Återigen visar Försvarsmakten med försvarsministern i spetsen att kvinnor inte är nödvändiga i försvaret av Sverige. Den här gången har de struntat i att upphandla behå till tjejer som är säker för dem om det händer nåt. En vanlig behå har oftast plastspännen, vilka smälter och orsakar stor skada vid brand. Om en kvinna utsätts för brand, rilskerar hon att få stora skador, så allvarliga brännskador att kroppen förstörs.
När min dotter gjorde värnplikten fick hon lite pengar i handen och uppmanades att själv köpa behå på öppna marknaden, vilket för henne betydde Lindex och Kappahl. Oerhört nonchalant från en myndighet som borde veta bättre och oerhört utlämnande för alla tjejer som tror att när de köpen en behå på rea så har de gjort fynd. Men det kan betyda skador för livet.
Några tuffa förbandschefer har påtalat detta men inget händer i upphandlingen så därför kommer samma elände att erbjudas våra tjejer igen.
Det här visar dels att "upphandling från hyllan" inte är bra, vi får inte vad vi vill ha och är serien för liten blir vi helt utan. (Är det därför vi inte får helikoptrarna?)
Om FOI tillsammans med FMV fått uppdrag att ta fram en behå som var OK för våra tjejer så hade problemet varit löst för länge sen. Tolfgfors - Skärpning!

Ytterligare upphandling av SEP bevisar att det bär iväg, i längden blir det dyrare räknat över hela livslängden och vi hamnar sist i kön att få försvarsmaterial.

Läs bara Expressens ledare

2 kommentarer:

Anders Eriksson sa...

Jag håller, naturligtvis, med att det är katastrof. Att det sedan inte är någon nyhet, utan något vi (Värnpliktsrådet) försökt lyfta i flera, flera år är en annan sak.

Men att skylla på nuvarande försvarsminister är att göra det lite för enkelt för socialdemokratin. Det är ju faktiskt så att vi haft kvinnor i försvaret i snart 30 år, och huvuddelen av den tiden har det varit socialdemokratiskt ledda regeringar. Så även tidigare regeringar måste få sig en släng av kritiksleven, tycker jag.

Men om ni från utskottets sida kan sätta press på regeringen - vilket vi lyft mot olika representanter - vore det kanon. Och vi hjälper gärna till och bidrar.

jan-olov sa...

Håller helt med dig.Det är en ynkedom att inte våra tjejer får bästa förutsättningar men det illustrerar bara hur lite konkreta saker försvarsmakten klarar av idag.Kräv i Försvarsutskottet att Anders Lindström kommer dit och redogör för när kroppskydd för kvinnliga storlekar finns i tillräcklig mängd och övriga persedlar.När han ändå är där så får hanpresentera operationsplanen för hur Sverige kan försvaras vilket borde vara hans huvuduppgift!