Åsa Lindestams blogg: Birgitta Olsson, EU-minister

onsdag 3 februari 2010

Birgitta Olsson, EU-minister

Jag gillar Birgitta! Vi delar inte åsikt, men jag gillar henne! Lätt att få kontakt med, lyssnar och har egna åsikter. Var i debatt senast på Stockholm universitet om behovet av skydd för människor i krig.
Märklig debatt just nu om att hon inte kan vara minister för att hon är gravid...och jag har ett antal vänner som inte fått sjukskrivning eller havandeskapspenning för att de är gravida men inte anses ha såna jobb så de inte kan jobba. Men en minister ska inte få vara gravid eller jobba...

Undrar hur de tänker?
Ska alla kvinnor tillbaka till spisen - är det därför jämställdheten tar så lång tid? Läste Kjell Eldensjö (KD)s inlägg idag i Expressen, som fördömde en gravid kvinna att ta ett toppjobb, han skulle inte heller rekommendera sin fru att ta ett högt uppsatt jobb om hon var gravid. Rätt i hans familj, anar att hans fru tycker lika, eller...?
Och även Eva Sternberg, som tog hand om sina barn, säkert på ett bra sätt för henne och hennes döttrar.
Men att därifrån utgå till att döma alla efter samma facit är ju lite konstigt?!?

Jag gjorde ett val när mina barn var yngre, barnens pappa instämde i det och vi delade på tiden hemma. Bra för oss, bra för tjejerna och skönt att gå till jobbet, träffa vuxna och inte tappa kontakten med det livet. Rätt för oss - just då. Och oerhört skönt att leva i ett land där det är fullt möjligt att välja. Tänk att vara tvingad som kvinna att stanna hemma när man inte vill annat än att komma ut och jobba!

All heder åt alla duktiga förskollärare och barnskötare som tar hand om barn och gör det möjligt för oss att ha familjer och ändå kunna försörja oss kvinnor och ge oss möjlighet att skapa ett eget liv på hyfsat jämlika villkor, både med rättigheter och skyldigheter men med en ekonomisk möjlighet att t o m vara ensamstående kvinna, kunna arbeta och ändå försörja sig och sina barn.

1 kommentar:

Nicke sa...

Den stora debatten borde väl vara om hur moraliskt riktigt det är att uppbära full lön samtidigt som man är ledig. Är det dessutom inte så att Birgitta Olsson till att börja med bara är utnämnd i sex månader. Hon har alltså tänkt att vara ledig en sjättedel av hela uppdraget... Hmm. Jag hade inte anställt någon på ett 6 månaders vikariat om de redan från början förklarat att de tänkt vara ledig en månad...
Se där, två argument som inte har ett spår med jämställdhet att göra.

I övrigt. varför ha så bråttom. Om hon nu är så fantastiskt duktig (har själv ingen uppfattning) hade hon väl själv kunnat se att det inte är hållbart att ta så lätt på uppdraget och tackat nej med hänvisning till att det går bra att återkomma efter barnledigheten. Eftersom hon ändå bara tänkt ta en månad hade väl det inte varit någon större uppoffring.
Nu är det väl så att utnämningen är en del av alliansens charmoffensiv mot det kvinnliga väljarkollektivet och det egentligen inte har någon betydelse att ministern inte kommer att hinna med så mycket mer än att personalisera sina tjänsterum på Rosenbad och i Bryssel innan det är dags för val och andra uppdrag.
Jag menar inte att hon utnämns "bara" för att hon är kvinna men att utnämningen inte kunde vänta till efter sommaren. Den måste ju få en chans att slå igenom ordentligt inför valet...