Åsa Lindestams blogg: Klusterbomber - nej!

tisdag 16 februari 2010

Klusterbomber - nej!

Äntligen har tillräckligt många länder skrivit på att de ställer upp och säger nej till klusterbomber. FNs chef Ban Ki Moon sa att nu skulle hela konventionen ratifisieras och börja gälla från 1 augusti. Det känns bra, hoppas att de andra länderna snart följer efter och tar detta på djupaste allvar.
Klusterbomber är ett fruktansvärt vapen som drabbar civilbefolkningen mycket hårt. Dessa små bomber ligger kvar på marken mycket länge, ibland färgglada och lockande vilket gör att ibland tar ett barn och lyfter upp en bomb. Effekten är förödande. De exploderar, dödar eller lemlästar offer för livet.
Men klusterbomber ligger också till hinder för vuxna som har behov av att odla mark. I Afghanistan är 11% av marken täckt av klusterbomber vilket gör den totalt obrukbar. I ett land som så väl behöver all mark, inte för att odla opium utan för att få en livskraftig odling av föda för att överleva.
Sverige har inte heller skrivit under än. Bombkapsel 90, som är ett av de vapen som används i JAS-systemet, faller under benämningen Klustervapen. Det som skiljer är att Bombkapsel 90:s innehåll exploderar inom en mycket kort tid om det skulle användas. Men hur kan man vara säker på att allt exploderar? Och vart skulle vi behöva använda detta hemska?
Låt nu den svenska insatsen på den civila delen handla om att röja mark för att få bort detta otyg. Vi i Sverige är duktiga på att leta och röja mark, det skulle vara en stor hjälp för detta sargade folk och vi kunde ge dem framtidstro.

Läs Svd, DN och Svenska Freds och ta del av FNs framgång

7 kommentarer:

Alien Intervention sa...

Då skall vi bara se till att länderna följer lagen också. När napalm förbjöds gick ju USA, israel och resten av terrorstaterna över till vit forsfor istället, som orsakar skador som är långt värre än napalm nånsin kunde göra. Barn som fått vit fosfor i lungorna smälter inifrån medan de fortfarande lever... very ugly and very legal.

Henrik sa...

@ yseeker23: Israel kommer snart straffas i internationell rätt för användningen av fosfor. Rent objektivt, skriver du "barn" för att det ska låta mer hemskt? Vad jag vet drabbas vuxna av samma sak..

@ Åsa Lindestam: Bk-90 togs fram för att försvara Sverige mot en rysk invasion genom nedkämpning av ryska truppkolonner. För detta lämpar sig Bk-90 väl då man kan sprida en hel "matta" från en enda pjäs. Nu uppstår dock ännu ett förmågeglapp i den svenska försvarsmakten då vi nu inte har något att ersätta Bk-90 med.

Personligen tycker jag att Bk-90 har fått ta mycket oförtjänt kritik när det jämförs med gamla ryska klusterbomber bara för att principen är den samma.. Skillnaden är att "klustrerna" från Bk-90 omöjligen kan ligga kvar som blindgångare, utan förstörs av sig själv.

Arash sa...

Vad bra med en konvention där USA, Israel och Ryssland som älskar sina klusterbomber inte har skrivit på.

Henrik sa...

@ Arash: USA väntas skriva på under 2010. När pappa skrivit på lär nog de andra följa efter också..

Alien Intervention sa...

"@ yseeker23: Israel kommer snart straffas i internationell rätt för användningen av fosfor."

Den poetiska rättvisan (attraktionslagen) kommer svälja israel i ett svampmoln långt innan den internationella rätten hunnit fram till målet där.

"Rent objektivt, skriver du "barn" för att det ska låta mer hemskt?"

yep, synergy ;)

Dock kan du googla på "The Falluja Massacre" om du vill ha lite mer kul info om västvärldens nuvarande kemiska krig.

Nicke sa...

Den stora skillnade n på BK90 jämfört med amerikanska och ryska system är att den är tänkt att användas på eget territorium mot en invaderande fiende. Det fick till konsekvens att verkansdelarna konstruerades lite annorlunda.
De blev mycket dyrare men samtidigt så nära felsäkra som det går.
Principen bakom är att det inte sitter någon mekanisk anslags eller tidständare utan istället är den elektronisk. När batteriet tar slut (efter en kvart tror jag, inte riktigt säker) så är den bara en stendöd klump. Sprängmedlet är så stabilt att det går att slå på klumpen utan att det smäller. Den exploderar inte ens om den hettas upp, då brinner den istället sakta upp.
Dessutom är det "bara" 72 stridsdelar per kapsel. Den amerikanska CBU-87 har 200 stridsdelar med en felprocent på 5%. BK90 har en felprocent på 1-2% där slutresultatet efter ett fel inte är en livsfarlig ammunitionseffekt...

Tycker själv att de klusterbomber som USA och Ryssland använt i Irak, Afghanistan (både Ryssarna o amerikanerna faktiskt), Tjetjenien och Serbien är fruktansvärda vapen som inte borde användas men när det gäller BK90 så är väl bilden en annan...

Josef sa...

Åsa: Varför skriver du att Sverige inte har skrivit på detta avtal när vi var ett av de första länderna att skriva på. Detta står i den länken till Svenska Freds. Om det nu syftet är att rikta kritik mot att processen med avvecklingen går långsamt bör man skriva det. Enligt mig så beror långsamheten på att det saknas en ersättare för BK90 inom försvaret. Då är det ansvarsfullt att inte skynda på avvecklingen då det då skulle uppstå ett förmågeaglapp. Ersättaren till systemet måste vara på plats innan man påbörjar avvecklingen av ett väl fungerande system.
Syftet med BK90 var att hindra stora trupprörelse och har endast varit tänkt att användas över eget territorium. Därför finns det ingen anledning att påskynda avvecklingen. Jag hoppas att ni försvarpolitiker alltid har Sveriges bästa för ögonen. Ni bör så ofta ni kan besöka de svenska förbanden runt om i världen och lyssna på dem. Gör allt ni kan för att undvika förmågeglapp och när det ändå har skett. Utkräv ansvar och ställ de skyldiga mot väggen!

Lycka till!