Åsa Lindestams blogg: Gör vi nytta?

söndag 21 februari 2010

Gör vi nytta?


Tänker en hel del på hur vi knyter an till andra nationer, vi som är politiker och har möjligheten att träffa andra parlamentarier från hela världen. Förändrar vi något? Gör vår närvaro att nåt händer eller åker alla hem till precis samma land med samma tankar som förut innan våra möten? Just nu tänker jag mest på OSSEs vintermöte i Wien, förstås.

Förmodligen går det både att svara ja och nej på frågan och även ett eventuellt "jaså".

För min egen del deltog jag livligare än vanligt med andra länder. Eftersom jag har en roll i socialistgruppen som nån form av sekreterare fast utan skrivansvar så deltog jag i våra gruppmöten. Jag ser till att alla får de uppmaningar som vår ordförande Tony vill att de ska ha via mail, jag försöker stötta så vi vet och inser vad som händer runt våra möten och vad vi kan göra för att förändra om vi så vill.

Ett speciellt möte som biter sig fast var mitt samtal med Kirgistans kvinnliga ombud, Roza. Vi blev presenterade för varandra, därför att hon ville vara med i vår socialistiska grupp. Hon är fd utrikesminister, numera parlamentariker, och deltar också i OSSEs möten. Morgonen efter vårt samtal kom hon på vårt gruppmöte, lyste upp när hon såg mig och kom och satte sig bredvid mig som vi vore gamla bekanta. Det kändes bra. Jag ska ta vara på den vänskapen.

Sen höll jag förstås mitt inlägg om Afghanistan. Jag var den enda som nämnde vatten och sanitetsanläggningar. Så jag tror det har betydelse. Blev också tillfrågad om jag ville bli ansvarig i någon form för Afghanistan i organisationen, den karamellen ska jag suga på lite till innan jag svarar...så visst gör vi skillnad när vi möts...

1 kommentar:

jan-olov sa...

Det är viktigt att de civila insatserna ökas på bekostnad av de militära. Du har ju själv nämnt 1:3borde vara 1:1 just nu. Bra att du tog upp vatten och sanitära förhållanden grundförutsättningar för överlevnad och undvika sjukdommar och smitta. Smickrande fråga och visst vore det utmärkt om du orkar med att ta ansvaret.

Läser just nu om det vanvettiga misstaget USA ISAF flygstyrkor gjort i provinsen Uruzugan när tre bussar med civila angreps av misstag 27 döda 10 skadade.
I Nederländerna föll regeringen på Afganistan frågan och fler kommer det att bli.
Detta krig kan inte vinnas. Inte freden heller med befintlig taktik.