Åsa Lindestams blogg: Hundar i Afghanistan!

tisdag 13 april 2010

Hundar i Afghanistan!


De hundar som är i Afghanistan under min vistelse har precis som människor en viss form av ledighet, inte semester men "leave". Och dessvärre hade hundarna det just den här veckan. Istället fick jag ta del av en video om hur de jobbar tillsammans med sin hundförare.

Om de är rätt tränade har de ett väderkorn som kan sniffa upp de dolda bomber som ibland finns nedgrävda i marken, och de är betydligt snabbare än allt annat i mekanisk väg.


De tränas för att söka av en väg som ligger framför dem på ett mycket effektivt sätt. De markerar när de väl hittar nåt misstänkt och då kan den mänskliga resursen gå fram om elliminera det som finns där. Effektivt och bra. De kan spåra det som är nedgrävt och även sånt som ligger i vatten.


Jag har personligen fått närvara när hundar har letat narkotika, då på ett fängelse i Sverige. Personen som hade narkotika på sig var jag, och hunden markerade omedelbart, till och med på vilken sida av kroppen den lilla påsen befann sig. Det tog nån sekund. Och dessutom tyckte hunden att det var kul!


Varför har vi inte fler hundar för de värdefulla uppdrag de kan utföra? Vi vet att militären behöver hundar, men det gör polis, tull och andra myndigheter också. Här finns ett uppdrag att ta itu med! Besökte hundskolan i Sollefteå för nåt år sen och kunde se hur effektivt det går att få fram dugliga hundar för olika uppdrag.


Så nu får det väl bli nån motion i höst, igen!

1 kommentar:

Sleipnir sa...

En kombination av att de kostar skjortan att utbilda hundarna, det inte fungerade alls i Kosovo (kan ha varit Bosnien men tror Kosovo), att det inte finns plats för tillräckligt många hundar (skulle behövas ett 20-tal för att ha effekt över tiden) samt att de nog formellt behöver avlivas istället för att skickas tillbaka till Sverige (kan inte på rak arm karantäns bestämmelserna för djur från Afghanistan, men det brukar vara lite struligt).