Åsa Lindestams blogg: Säkerhetsgenomgång...

måndag 12 april 2010

Säkerhetsgenomgång...


Fick en grundlig genomgång av IED och hur de fungerar. Bomber som grävs ner, göms under broar, läggs bakom nåt annat och smäller ibland som motståndarna vill. Men inte jämt. Inte alltför svåra att tillverka, hyfsat billiga och oerhört farliga.


För några år sen var jag i Slovakien med ett gäng försvarspolitiker och vi fick en grundlig genomgång över de vapen som används i krig ända från medeltiden och framåt. För varje vapen som uppfunnits har det kommit ett motmedel, och för varje motmedel har man uppfunnit ytterligare ett vapen. Vi såg allt från lansar till sköldar, pilbågar och skyddsutrustning och muskedunder och hur de skyddade sig från det.


Hur lång tid ska detta elände fortsätta? Hur många till ska bli lemlästade? Jag såg många som saknade en arm eller ett ben, förmodligen personer som sett lite för nära på IED eller annat som kostat en bit av kroppen. Många barn sägs ha blivit skadade också av de bomber som finns kvar på marken och ännu inte smällt.


Och vi sänder ner stridsfordon 90 och nu pratas det om att stridsvagnarna ska ner...vad blir talibanernas svar på detta?


4 kommentarer:

Henrik sa...

Vilka stridsvagnar menar du?

CS sa...

Intressant att följa dina upplevelser. Det ger ibland en annorlunda, och nyttig, bild än den man får som militär.

Jag hoppas verkligen att det inte låg någon substans bakom att sända ner stridsvagnar. Det var nog en av de dummaste idéer jag har hört på väldigt länge angående förbandstillförsel i Afghanistan. En urbota korkad idé av väldigt många skäl.

Henrik sa...

@ CS. Beror väl på hur man bedömmer att hotbilden ser ut? Men om man ska gå efter svensk PK media så verkar det rätt lugnt där borta nu...

CS sa...

Givetvis beror det på hur hotbilden ser ut. Jag vågar påstå att jag är relativt väl insatt i den och så länge motståndaren inte besitter stridsvagnar eller stridsfordon så finns det absolut ingen anledning att överhuvudtaget överväga alternativet. Stridsvagn går emot allt vad COIN-strategin (upprorsbekämpning) innebär i Afghanistan.