Åsa Lindestams blogg: Kärnavfallsrådet

tisdag 1 mars 2011

Kärnavfallsrådet

Kärnavfallsrådet besökte Försvarsutskottet idag. Det börjar närma sig för SKB (Svensk Kärnbränslehanterings AB)att lämna in sin ansökan om hur de vill ta hand om det bränsle som ska långtidsförvaras.

Och självklart ber vi då de som granskar att komma in till oss för att berätta om vad som händer. Och då säger de att de tvekar lite, det måste utredas mera.

Avfallet ska ligga begravt i 100 000 år...och då måste allt vi någonsin kan göra bli så rätt det kan. Och ändå är det svårt. Men hur ska vi göra när de som utreder tvekar. Bifogar artikel som handlar om hur de tänker.

Visst blir jag orolig, det är inte ens de ännu födda eller ens påtänkta som kommer att få hantera de eventuella fel som kanske uppstår som drabbas. Känns inte bra!

3 kommentarer:

Henrik sa...

Det är dunderkorkat att gräva ned det permanent i 100 000 år. Om 15-20 år kommer vi kunna återanvända kärnbränslet flera gånger om. Dagens kärnkraft utnyttjar nämligen bara ca 10% av energin i uranet. Nästa generations kärnkraftverk kommer återanvända uranet tills det knappt återstår någon strålning i materialet.

varför vara så otroligt korkad att man vill gräva ned GRATIS energi? Jag har aldrig stött på maken av kortsiktigt tänkande.

joche sa...

Håller med Henrik. Våra politiker håller på att begå en dundertabbe.

Per K Eleman sa...

Åsa,

En stor eloge till dig för ditt uttalande i dagens DN:
"- Då är jag tacksam och nöjd, som politiker måste jag lita på Försvarsmakten."

Underbart med människor som behärskar konsten att medelst subtil ironi utdela svidande kritik... ;-)