Åsa Lindestams blogg: juni 2010

onsdag 9 juni 2010

Värnpliktsrådets undersökning


Ibland besannas ens farhågor. Och jag gillar inte att använda uttrycket "Vad var det jag sa..." men visst känner jag en stark oro för vårt framtida försvar när jag läser DNs artikel med intervjun av Värnpliktsrådet som beställt en undersökning av 1000 unga personers åsikter om de vill acceptera de villkor som blivande soldater står inför. En av tio säger sig vilja bli soldat.


Om vi vinner valet (när vi vinner valet!) ska vi avvakta ett år och sen ska vi se hur verkligheten ser ut för Försvarsmakten: Har tjänsterna blivit tillsatta på det sätt som var tänkt?


Försvaret förtjänar inte att kastas mellan olikheter så fort vi byter regering, men visst hade det varit bättre om regeringen med Sten Tolgfors i spetsen hade sträckt ut handen och försökt fått till stånd nån form av tänk tillsammans med oss. Mona Sahlin försökte verkligen gång på gång, men det var omöjligt.


Och nu står vi här, eventuellt med skägget i brevlådan. Illa!

söndag 6 juni 2010

Opinionssiffrorna

Ibland blir jag fundersam. Läser Expressen o Fokus på tåget hem, surfar lite på nätet o hittar:



Enligt Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är raset en klar signal.
- Jag tror att detta säger väldigt tydligt att väljarna nu belönar ansvarstagande och ett tydligt jobbfokus. Och de straffar Mona Sahlins ansvarslöshet och det faktum att de rödgröna valt bidragslinjen före arbeten, säger han.



Och vad kallar han allt vad de kommit fram till? Att slänga ut en halv miljon människor från en försäkring som heter A-kasssa till en osäkerhet och i värsta fall en utbetalning från Socialkontoren i kommunerna (90% av landets kommuner har fått ökad utbetalning) är inte det bidrag om nåt?


Och det är betydligt fler arbetslösa idag än 2006?


Och ungdomsarbetslösheten hamnar på uppåt 30%?

Och vi är sämst i Europa! Varför gör de inget?


Är inte det ett förfärande betyg för en regering som pratar om arbetslinjen?


Jag tycker att media är alldeles för flata att kolla vad saker och ting står för: Det är lätt att skriva ett citat, men att kolla upp att det stämmer: det blir för jobbigt! Så då släpps det igenom citat som inte stämmer men som får uttalas, även i skrift.


Och av detta så kommer opinionssiffrorna att ta sats, att tro att uttalanden är grundade i nån sorts tanke som egentligen inte finns och i värsta fall kommer fler att trilla ut i arbetslöshet. Och vi vet att arbetslösheten biter sig fast, den arbetslöse som får gå länge mår inte gott och känner sig allt längre bort från arbetsmarknaden. Och då finns det bara förlorare: Både samhället och personen ifråga.

Varför granskar inte media arbetslösheten och siffrorna? Borde de inte vara neutrala och kritiskt granskande när de skriver artiklar?

Bara i Gävle fick 1554 ungdomar utan jobb. Där har antalet ökat med över 320 personer: från 1231 samma månad 2009 till 1554 under 2010 i april båda åren. Detta är att haverera en ungdomspolitik och framför allt ställa till det för en massa ungdomar! Och så säger Fredrik Reinfeldt att "ungdomsarbetslösheten är en skapad synvilla". För vem då? För den arbetslöse ungdomen? Han påstår vidare att ungdomar som är arbetslösa inte söker jobb: Återigen vill han ha till att det är lata människor som inte har jobb. Bara i Gävle är 1930 st inskrivna i "Jobbgaranti för unga". En form av bidrag som leder till ....vadå?

Nej, bara 157 av de inskrivna ungdomarna håller på med någon form av utbildning eller arbetspraktik. Resten hålls kvar i åtgärnder som är en form av "fördjupad kartläggning", "jobbsökaraktivitet med coachning" eller "ingen aktivitet". Alltså hålls de i passivitet. De blir inlåsta i regeringens politik med passiva åtgärder.

Ännu värre är att ungdomar måste vänta, en form av "aktivitetsförbud" under tre månader, vilket kan bli ett halvår, innan de kan ta del av några som helst insatser.
Skrämmande!

torsdag 3 juni 2010

Kustbevakningen och oljeutsläpp







Har just lämnat in en skriftlig fråga, det enda vapen som är tillgängligt för oss ledamöter resten av det här riksdagsåret.

"Vårt" tredje fartyg är nu levererat och döps just nu i dagarna, jag är inte inbjuden (konstig?) och har inte varit det på de två andra heller. Men jag funderar en hel del...

För några år sen gick ett kinesiskt fartyg på grund på Bornholm, Danmark. Ulrika Messing var ansvarig minister för frågan, och snabb som hon alltid varit tänkte hon att vi i Sverige skulle kunna hjälpa till att ta upp oljan fast den flöt ut från Danmark. Det kunde i värsta fall drabba Sveriges kust.

Men se det gick inte - det fanns inte avtal...och oljan flöt vidare, den struntade i avtal och det tog lång tid innan bekymret löstes.

Eftersom senast fartyget nu levererats måste väl vi ha tagit en kliv i den här frågan numera och gjort avtal med våra grannländer om hur vi kan hjälpas åt för att fixa det här. Men när jag muntligt ställde frågan till några pålästa Kustbevakare var de tveksamma: de hade inte hört att det löst sig...så nu är jag tvungen att ta tag i saken...

Nu kan ministern dra på det här i 14 dagar innan han lämnar svar, och detta trots att han själv knappast skriver det utan det gör nån tjänsteman o ministern behöver bara skriva under.

Så nu sitter jag här och väntar....

onsdag 2 juni 2010

Håkan Nesser på PAKS. Han pratar om senaste boken "de ensamma".

(See attached file: 20100603084.jpg)