Åsa Lindestams blogg: Genderfrågan

torsdag 8 juli 2010

Genderfrågan

Idag har jag lyssnat till Marit Nybakken, politiker i Norge, parlamentariker och medlem i Nato PA. Hon berättade om Norges genderarbete för att få ett land som ständigt utvecklas och är bra att bo i.
98% av norska män tar ut barnledighet. Tidigare var en norsk minister, numera premiärminister, föregångare i Norge genom att besluta att ingen fick börja jobba före 9.00 på morgonen, därför att han skulle lämna sina barn till förskola och skola. Även en minister tar ansvar för sina barn. Numera delar norska män och kvinnor föräldraskapet lika. Därför är Norge ett rikt land, så som alla länder där jämställdhet råder.
Hon berättade också att det var en väg att gå att förändra lagar: mot våld, mot våldtäkt, mot att köpa sex osv, men att lagar även är normativa.
Norge gav och ger också kurser i "Women can do.." över hela världen, dom gör att kvinnor får makt över sitt liv.
Hon var ändå självkritisk, även om de kommit oerhört långt finns mer att göra: bland annat kvinnliga soldater saknas i norska utlandsstyrkan.
Men att ligga etta i världen på börsnoterade företag där kvinnor finns i minst 40% av styrelserna är inte dåligt - och dessutom är många världsledande!
Där ligger vi i Sverige efter - ännu...

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej jag vill bara uppmärksamma dig på en artikel i Norska Aftenposten som visar på att Norska kvinnor tjänstgör i deras utlandsstyrkor.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3252398.ece