Åsa Lindestams blogg: Förbandsbesök i norr

torsdag 12 januari 2012

Förbandsbesök i norr

Jag är jätteglad för att vi i Försvarsutskottets socialdemokratiska grupp kunde planera och genomföra ett gemensamt besök i norr. Landade i Arvidsjaur med - 24 grader, fick höra en hel del om vinterförmåga, subarktisk miljö och hur de använder det snöiga mörka till sin fördel.
Träffade även en hel del soldater och där besannas farhågorna: De tänker inte på framtiden som Tolgfors har sagt att de gör! Av alla soldater vi träffade var det en enda som tänkte sig en framtid på 8 år inom försvaret. Resten kunde fortsätta ett par år för att sen göra nåt annat, plugga, skaffa sig examen och bo någon annanstans.
Jag tror att det är en miss att ge dessa killar och nån enstaka tjej endast 16 500 kr i lön och låta dem klara sig. Visst kan det vara OK att bo lite si och så under en kort period - men i 8 år? Häruppe var det inte svårt att få tag i bostad och den behövde inte vara dyr - men det var resorna som kostade på. Och när kärestan bor många mil ifrån vill de hem ibland...
Nej, Tolgfors borde bjuda in till samtal om lösning på detta orosmoln. Vi pratade om bonus i form av pengar efter vissa år. Har hört att Tolgfors tänker bygga bostäder... inte i Arvidsjaur men i Stockholm för att lösa bekymmer. Men låt oss istället avlöna folk så de själva kan bestämma var de vill göra sin tjänst: ska det kosta resa eller boende?
Men inte kan de försörja sig på 16 500 kr, och om de inte får åka utomlands och få lite extra traktatmente, då blir det ännu svårare..och nu drar vi ner från 500 till 400 i Afghanistan, i Kosovo har vi i dagsläget 70 st men de ska minskas, Adenviken är avslutad, Libyen är avslutad..och vart ska de då fara? Inte för att jag menar att vi absolut måste delta i nåt för pengarnas skull, men några soldater har lockats av att komma iväg, och nu börjar platserna tryta och därmed blir det även ett svart hål i plånboken som inte är stor ändå...
Nej, det finns många frågor som Tolgfors borde ta i nu, helst igår..

Inga kommentarer: