Åsa Lindestams blogg: Försvarsberedning

måndag 16 juli 2012

Försvarsberedning

Dags igen för att forma en Försvarsberedning! Det är regeringens priviligie att besluta att det är dags och de utser även ordförande. Det är Cecilia Widegren (M) som får axla ansvaret.
Vi i (S) får 3 platser och jag hoppas jag blir en av partiets utsedda. Just nu är frågan ute till alla (S) i Riksdagen så våra länsbänkar får föreslå.

De som slutligen blir de lyckliga ska i samförstånd prata ihop sig. Vad består hoten mot Sverige av idag och hur ser de ut?

Förra försvarsberedningen, ledd av vår nuvarande försvarsminister Karin Enström kom fram till att inga militära hot fanns under en 10-årsperiod. Det var då det...

Många röster höjs idag att det finns såna hot, många skriver till mig via mail att vi borde uppmärksamma detta. Självklart måste en försvarsberedning göra det!

De kommer att lägga fram ett förslag till beslut där förhoppningsvis alla partier står bakom. Om det finns oenigheter kommer det att lyftast till Försvarsutskottet för att debatteras där.

Så går det till. Nu håller jag tummen att jag blir utvald!

7 kommentarer:

Lennart E sa...

Kom ihåg att det inte dagens hot som skall forma försvaret det är för sent nu. Det gäller att bedöma framtida hot. Det är det som moderaterna inte fattat men jag hoppas att Du och dina partikamrater begriper bättre. Se mitt tidigare inlägg på Wiseman där jag ställde frågan var alla förnuftiga socialdemokrater tagit vägen och var alla moderata amatörer kommit ifrån.

Mvh

Lennart Elborgh fd controller i HKV

Sten-Erik Björling sa...

Om det är Cecilia Widegren som skall axla denna uppgift är det lika bra att ni försenar en försvarsberedning till efter valet. Beredningen kommer att bli av undermålig kvalitet såsom den tidigare vilket var en av de sämsta resultat jag sett från ett antal man-år av utredande. Det är bättre att få till en fungerande beredning efter valet än ett beställningsverk från Borg som kommer att påverka försvaret 10 - 20 år till.

Det handlar bara om att fördröja verkansfulla åtgärder, inget annat. Det är därför Cecilia skall agera ordföranden.

Sten-Erik Björling

Åsa Lindestam sa...

Tack för era uppiggande tillrop. Jag tror att det blir ett oerhört svårt uppdrag, och om jag får gissa så tror jag att beredningen kommer att bestå av 10-12 personer.
Klokt om att det är framtidens hot vi ska se över! Många som hör av sig tänker kalla kriget....som många som hör av sig var med om.
Varje krig har sina nya stridsåtgärder. Därför krävde vi i (S)att en utredning skulle tillsättas för att se över flygstridskrafterna efter 2014. Nu blir det så. Svårt uppdrag men nödvändigt.

Unknown sa...

Idag står hoppet om FM till S, och inte till Moderaterna.
Vem hade kunnat tro det för 10 år sedan?

Jag hoppas innerligt att S kommer föra ett hårt och höljutt motstånd mot Alliansens "försvarspolitik".

Lyckas S med det så är det iallfall en röst vunnen här :)

TRIDENT sa...

@ Åsa

Är det inte bättre att spara pengarna som en försvarsberedning kostar - överförsvarsminister Borg har ju redan fastställt budgeten och moderaterna har en grupp bestående av tre glada amatörer som står klara att effektuera den....

En försvarsberedning legitimerar ju bara charaden...

Skipper sa...

@Åsa

Jag kan förstå att man som du gärna vill sitta med i en försvarsberedning.

Men helt ärligt, känner du dig lämpad, tillräckligt kompetent och kunning inom det aktuella området. Det är försvaret av Sverige vi talar om, ingen vanlig utredning.

MVH / Skipper

Unknown sa...

Finns nog fler amatörer om man inte vet att det är framtida hot man skall titta på skall nog någon annan utreda!