Åsa Lindestams blogg: Syrien och i synnerhet kurder...

onsdag 6 augusti 2014

Syrien och i synnerhet kurder...

Blev inbjuden till debatt om kurdernas situation häromdagen. Jag måste konstatera att situationen är ytterst oroande och att terrororganisationen IS (ISIS) nu kontrollerar stora områden, inklusive landets näst största stad Mosul.

Men hur kan vi från riksdagspartierna i Sverige ha en debatt om situationen i ett annat land när salen åhörare och utfrågare består av kurder? Jag förstod att de kunde mer om situationen i landet än vad jag någonsin skulle kunna veta, så jag insåg snabbt att det var inte där de behövde svaren. Men den moderate debattören hade läst på och ville glänsa, uttalade fel på geografin och blev rättad, försökte förklara vad som skulle ändras inuti landet av dem själva osv. Inte så lätt och inte så bra heller vad jag förstod av upprördheten i salen.

De ville veta vilket diplomatiskt stöd vi kunde ge från Sverige, vår syn på "fria demokratiska val" och på fredssamtal där alla inte är inbjudna.

Idag har tusentals människor flytt bara till de kurdiska delarna av Irak. Den irakiska regeringen och Kurdistans regionala regering är i akut behov av humanitärt stöd för att kunna hantera situationen. Vi socialdemokrater fördömer IS kriminella agerande och fundamentalistiska våld.

IS kontroll och förtryck av shiamuslimer och de kristna minoriteterna är mycket omfattande och synnerligen brutal. Ett exempel på detta är när IS den 18 juli tillkännagav att den kristna minoriteten hade att välja mellan att konvertera, betala en särskild skatt eller avrättas.

FN och EU måste nu aktivt bistå den irakiska regeringen och Kurdistans regionala regering i det humanitära arbetet med att återta kontrollen över de områden IS kontrollerar.

Inga kommentarer: