Åsa Lindestams blogg: Moldaviens regering

söndag 27 september 2009

Moldaviens regering


Nu är de valda! Ett helt gäng karlar och en enda kvinna. Hon fick förstås hand om de sociala frågorna.

Men innan utbröt en vild debatt om den nationella TVn skulle få tillträde eller inte. Salen var full av kamerafolk som tillhörde närliggande länder och andra kanaler, men kommunisterna ville inte ha TV på plats. Trots att premiärministern, liberal, sa flera gånger att församlingen skulle rösta om det förslaget i samband med att man godtog dagordningen var det flera som ställde sig vid de olika mikrofonerna i salen och krävde närvaro eller inte. Premiärministern tröttnade ibland, skrev att mikrofonen skulle stängas för den ena eller den andra vilket också gjordes. Några talare vädjade att få prata klart. Vid omröstningen vann majoriteten och den nationella TVn fick komma in i salen.

Presidenten blev inte vald, det fattas fortfarande ett antal röster för att det ska gå igenom, då med kvalificerad majoritet. Så de spar till senast fram i november för att utnyttja tiden.

Men regeringen står inför enorma utmaningar: I talet som premiärministern höll lovade han på regeringens vägnar att allt skulle tas itu med: Integration med EU, ekonomisk tillväxt, decentralisering av makten, jobba mot korruption, slåss för rätten att säga vad man vill, ta bort monopol, familjer med många barn måste få hjälp, löner till statsanställda ska betalas ut, pensioner ska betalas ut, Transnistrienkonflikten ska gå mot sin lösning genom delaktighet och stabil politik präglat av pragmatism och de ska fortsätta vara neutrala.

Men hur ska det gå till? Ett stort antal frågeställare ställde sig genast vid någon av de fem mikrofonerna och bombarderade med frågor. Vissa fick ställa följdfrågor, andra fick mikrofonen avstängd. Frågorna handlade om neutralitet, rätten att tala fritt, minoriteters roll och kvinnors plats på ledande poster inom politiken.

Wow, vilket skådespel! Enormt att få sitta där och lyssna när deras viktigaste frågor lyfts upp. Och samtidigt veta att IMF, världsbanken, inte kommer att ge lån om de inte sänker statens kostnader. Och statskassan är redan helt tom. Och människor flyr utomlands, lämnar sina barn till mor- och farföräldrar och reser till andra länder för att kunna sända pengar till familjen därhemma. Och härhemma tittar vi på TV-program som visar människor som får resa långt bort och äta råttor, grävas ner i gravar och leta stjärnor för att få poäng och annan världsfrånvarande idioti.

Under tiden blir läget alltmer förtvivlat, migrationsströmmarna ökar och korruptionen sprider sig på bekostnad av människoliv och människoöden runt om oss...

Inga kommentarer: