Åsa Lindestams blogg: Kvotering till bolagsstyrelser

tisdag 8 september 2009

Kvotering till bolagsstyrelser

Igår skrev DI att orsaken till att det saknas kvinnor i bolagsstyrelser är att de inte har tillräcklig kompetens för uppdraget. Lever de i samma värld som jag? Alla framgångsrika företag vet att det bästa laget är könsblandat. Alla vi som haft förmånen att jobba tillsammans med enbart kvinnor eller enbart män och även fått uppleva skillnaden när det är lika många av varje kön vet att de blandade arbetsplatserna är de bästa.
Män i 60-årsåldern med kulmage och kostym väljer män i 60-årsåldern med kulmage och kostym. De tänker lika. De har samma värderingar. De gör samma saker på fritiden. Vem kan då inbilla sig att det är en kreativ styrelse? Med människor som tycker olika, har upplevt olika saker och har olika bakgrund kan ge mer input till en styrelser är "likaprincipen". Att våga säga ifrån och att våga prova nytt är bättre recept än "likaprincipen". Kompetenser som blandas i gemensam kompott ger fler möjligheter än "likaprincipen" Kompetens handlar om så mycket annat än bara en viss typ av skola.
Idag skriver DI att Maud Olofsson anser att kvotering inte är en fråga för politiken. Det om något måste väl vara en felsägning. Vi vet ju att andra länder har kvotering och där är betydligt fler kvinnor i bolagsstyrelser. Det är dags i Sverige att besluta om samma sak!

1 kommentar:

jan-olov sa...

vilken rätt har du som riksdagskvinna att uttrycka dig så nedvärderande om 60 åriga mäns kroppskonstitution?Är det relevant för hur styrelsearbetet utförs eller ett urvalskriterie för tillsättande av styrelseledamöter?
Du kan bättre:-)