Åsa Lindestams blogg: Kvinnor kan

måndag 8 mars 2010

Kvinnor kan


Kvällen var fantastisk! Igår samlades S-kvinnor, Vänsterns kvinnor, ABF, IRIS och Somaliska kvinnoföreningen på Kulturens Hus i Söderhamn. Alla bidrog med de som var och en kunde. Och vilket kväll det blev!

Fadume, denna underbara ledare för den somaliska kvinnoorganistationen i Söderhamn: Hon startade med en dans där hon bjöd upp resten av salen, och några vågade följa med upp och släppa loss till rytmen.

Nalin Pekgul, S-kvinnors förbundsordförande, höll ett tal med utgångspunkt från sin egen bakgrund som muslim och hur hon blev svensk vid 13 års ålder och som 27-åring den första muslimen som ledamot i Sveriges Riksdag. Hon manade även till att varje organistation, varje grupp måste ta itu med sina egna bekymmer, vare sig det handlar om att gå att rösta eller om könsstympning, eller andra bekymmer som vi har.

Sångkören Farin sjöng både svenska och engelska sånger, Katarina läste sina dikter som verkligen kramar om hjärtat krampaktigt och Marie sjöng med sin fantastiska stämma.

Och Fadume berättade om första gången i sitt liv som hon fick rösta: Det var i Sverige 2006 och hon fick bara rösta i kommun och landstingsval: Men hon tågade glatt i väg till vallokalen, tog en lapp, vilken som helst, och blev avprickad. Vem hon röstade på hade hon ingen aning om, men att hon varit med om något unikt det förstod hon. Nästa steg i valet 2010 är att ta reda på vilka som finns att rösta på också...

En kvinna från Somalia berättade om könsstympning och hur eländigt det är. Förutom det onda och förfärliga det ställer till i underlivet på kvinnan berättade hon att alla känslor är borta, dessa kvinnor har ingen njutning kvar och känner absolut ingenting. Det måste bli ett slut på detta ingrepp på våra flickor runt om i världen, vi måste hjälpas åt att fördöma detta elände.

Allt hölls i fast grepp av Eva-Britt som lotsade oss genom kvällen. Och avslutningen var inte mindre: ett enormt fikabord som våra somaliska kvinnor bakat under många timmar. Jättegott!

Vilken kvinnokraft det kan finnas i några få föreningar där vi inser att vi måste hålla ihop och stå upp för kvinnor: Men vi gör det tillsammans så blir det roligare!

Inga kommentarer: