Åsa Lindestams blogg: Försvaret och LAS

måndag 1 mars 2010

Försvaret och LAS

Synd att Försvarsmakten och i första hand Försvarsminister Sten Tolgfors inte lyssnade när vi berättar hur det går till vid anställning och vilka lagar som finns. Nu har Värnpliktsnytt kommit på att det kanske inte är så lätt att anställa personer på kontrakt i 8 år och sen sparka ut dem. Det är helt rätt. Så behandlar man inte någon i Sverige idag.
Idag får varje anställd som jobbat ett visst antal dagar åt sin arbetsgivare, ca 2 år, automatiskt en anställning som är fast, alltså tills vidare som benämningen är.
Det här införde vi Socialdemokrater för att arbetsgivarna inte skulle vara för bedrövliga och låta folk gå på slavkontrakt i flera år för att när det blev en ledig tjänst se sig förbiseglad av någon annnan som just för tillfället passade arbetsgivaren bättre. Vilket hände rätt ofta förr, särskilt för kvinnor i vård och omsorg. "Låt henne slita så länge, men vi kommer aldrig att ge henne en fast tjänst" verkade mottot vara på den tiden.
Idag vittnar många om samma behandling, bara det att arbetsgivaren blivit mer noga med när anställning som vikarie börjar för att kunna säga: "Du behövs inte längre" när tiden för 2-årsdagen närmar sig. Och så kan arbetsgivaren gå vidare på marknaden och anställa nån yngre förmåga med ryggen i behåll och lägga den äldre till de arbetslösas skara.
Nu vill Sten Tolgfors införa samma för Försvarsmakten, bara med förlängningen från 2 till 8 år. Sen behövs de inte längre. Då har de gett sin ungdom åt arbetsgivaren och då kan den något äldre mannen gå ut i arbetslivet och försöka göra sig attraktiv på marknaden tillsammans med alla andra.
Det här varnade vi för. Men inte lyssnade regeringen. Nu vill de nog ändra lagen istället, låt arbetsgivaren utnyttja den som ställer upp, låt arbetstagaren slåss med andra på en marknad utan rättigheter. Det är regeringens devis, och nu kommer inte ens Försvaret undan.

8 kommentarer:

Henrik sa...

Om vi lägger idealism och subjektivitet åt sidan för en stund..

Du måste väl ändå förstå skillnaden mellan ett städjobb och soldatyrket? hur lämpligt är det att ha soldater i fält som inte klarar det fysiska? Det är en skillnad mellan väpnad strid och städjobb.

Åsa Lindestam sa...

Men kvinnor kan slita hela livet eller ska de ersättas av soldater som blivit för gamla för försvaret. Du kan inte mena allvar med ditt inlägg...

Henrik sa...

Det är klart jag kan göra. Du kan dock inte mena allvar i din haltande liknelse att en städerska riskerar att få en kula i ryggen om hon inte kan springa snabbt nog..

Jag sa ju att vi skulle stoppa undan ideologiska och andra pk-istiska skygglappar inför denna diskussion.

Unknown sa...

Det är med stor glädje och respekt jag ser att du uppmärksammat detta Försvarsmakens försök att nedmontera grunderna i Svensk arbetsrätt.

För mig är det helt otroligt hur en statlig myndighet vill urhålka skyddet i arbetsrätt som det tagit 100 år av Socialdemokratisk strävan att uppnå.Här är det inte frågan om att vara föredömme och ta hand om sin personal utan ut med de åldrande 30-åringarna bara och in med nya 18 åringar.
Avskeda dem innan lönekostnaderna blir höga och de börjar skaffa barn och annat som kostar penar för arbetsgivaren.

Försvarsmakten snäser av officersförbundet, då OF vill jämföra lön med andra statliga myndigheter för att sätta en rimlig lönenivå för våra soldater. FM säger: "Det är klart de inte kan få så bra betalt, då får de ju aldrig åka" - samtidigt som men hellre lämnar tillbaka miljarder från försvarsbudgeten än att ersätta soldaterna på ett anständigt sätt.

Här är det verkligen en fråga om att utnyttja unga människor att slita i några år i en arbetsmiljö som är extrem. Vad är priset förlorad ungdom, och risken att bli invalidiserad eller värre...

Den ende som statisktiskt kommer i närheten av de här dödstalen i tjänsten är sannorligt den militäre piloten med ungefär en omkommen pilot/100 och år.

Skärpning Stadsmakten!

Keep up the good job Åsa!

cjf33 sa...

Visst skall vi vara stolta över att vi kommit så långt med att skapa regler på arbetsmarknaden. Men det finns skillnader och det måste finnas skillnader. Om ditt resonemang skulle vara riktigt och FC Barcelona skulle finnas i Sverige. Då borde Zlatan ha en livslång anställning. Varför byts Bengt-åke ut som ledare för tre kronor?
Du Åsa borde ju vara riksdagsman fram till pension. Sen kan man disskutera förmåner och ersättningar.

Unknown sa...

Intressant liknelse!

Nu finns ju inte FC Barcelona i Sverige kanske just av den
anledningen att Sverige inte gillar att man har våldsamma löner under ett antal år som du sedan skall försörja dig på resten av livet. Där finns flera intressanta paralleller med idrottsvärlden, personligen tycker jag inte tex att det är rätt att idrottsmän som inte är skrivna i Sverige tävlar för landslaget.

Vidare har / har haft? väl politiker pension från riksdagen resten av livet efter 2 perioder?

På samma sätt har författare lön, dansare går i pension vid 38 år

Att en tränare för landslaget sparkas när han inte längre har förtroende borde absolut överföras till Försvarsmakten. Jag hoppas verkligen vi får se att generaler åtalas nu när man slarvat 2.5 miljarder med budgeten. Hade jag varit ÖB hade jag sagt upp de ansvariga på stående fot och sedan avgått själv eftersom det ytterst är mitt ansvar...

Henrik sa...

@ Lennart: Du verkar tycka att det är fult att tjäna pengar, varför det? Vad har dom gjort dig?

cjf33 sa...

Ja du Lennart precis som du beskriver så har politiker, dansare mfl pension efter välförättat värv. Så är det i viss mån även för våra idrottstjärnor. De åren de offrar för sin karriär med uteblivna studier möjlighet att komma in i normalt arbetsliv etc skall kompenseras med höga ersättninga. Jo visst man kan disskutera hur hög den ersättningen är. Tyvärr måste dom skriva sig utomlads för att inte skatta bort allt, läste att vissa vill återinföra förmögenhets skatten.

Visst skulle man kunna ersätta soldater med någon form av pension eller betalda studier. Så fungerar det i många andra länder. Jag tror många officerare också skulle tänka sig sluta tidigare med pensionsersättning som stöd för att växla karriär.