Åsa Lindestams blogg: Trots allt ett lyckligt slut

måndag 22 mars 2010

Trots allt ett lyckligt slut

Piraterna härjar fritt utanför Somalia. Aftonbladet har en berättelse När de bordar ett fartyg eller en fiskebåt lämnas inget över till slumpen. Den här gången hade besättningen ändå tur: Nån måste ha frågat efter dem. Därmed började eftersöket.
Fartygen kan åka i konvoj med de som skyddar. Därmed skulle de vara säkrare än att försöka sig på färden helt ensam. Men ibland tar de en chans: och det kan ju lyckas.
Det svenska fartyget Carlskrona är på väg ner till Adenviken. Hon ska vara ledarfartyg på plats och se till att allt samordnas. Besättningen består av 175 personer och de kan undsättas med ytterligare upp till strax under 500 soldater från Sverige om det skulle hetta till.
Men ännu vet vi inte om det finns möjlighet till ytterligare domstolar och fängelser om det blir några anhållanden därnere. Kenya aviserar att de inte vill ta emot fler fångar, fängelserna är fulla. Seischellerna förhandlar...men om det händer här och nu?
Hoppas det löser sig, annars får vi ta fångarna till Sverige. Och hur blir det då?

3 kommentarer:

Ann Ö sa...

Hur är det med rättsäkerheten för piraterna?

Jens Petersson sa...

Instämmer i Ann Ö's fråga. Undrar också om det finns någon rapport om hur de pirater som tidigare griptis av de svenske har behandlats.

Ytterligare en fråga: Flertalet av piraterna kan säkert förtjäna sitt straff och deras agerande är ju på alla sätt vämjeligt. Men en orsak till att nya pirater kan rekryteras är ju att det blivit allt svårare för normalt folk att leva normalt i Somalia helt enkelt. Detta har i sin tur många bottnar, men en av dem är att det krigsdrabbade Somalia självt inte kan hindra illegalt fiske på somaliskt vatten.

Enkelt uttryckt:
Kanske skulle också Kålle och Ada bli pirater den dag fiskevattnen utanför västkusten tömdes på fisk illegalt?

Min fråga:
Varför ger man inte ett tydligt mandat åt EU-insatsen att inte bara eskortera fartyg och jaga pirater utan OCKSÅ att söka upp och störa fartyg som fiskar på somaliskt vatten utan tillstånd?

Åsa Lindestam sa...

Rättssäkerheten garanteras genom att det förhandlas med det land som tar emot fångar och de säger att de respekterar Mänskliga Rättigheter.
Tycker du har helt rätt i din fråga, men eftersom mandatet från FN gäller till havs så är det inte så enkelt. Där får vi jobba på bredare front med den frågan o driva den i FN för att komma framåt.

Ber om ursäkt för sent svar, har varit i Afghanistan som ni säkert har märkt...