Åsa Lindestams blogg: oktober 2010

lördag 30 oktober 2010

Frukost i USA?

Det är sannerligen andra matvanor i USA än hemma i hela Europa. Idag har jag ätit ananas med scrambled eggs och bacon, druckit juice (det var gott!) och det blaskigaste kaffe jag sett någonsin, ungefär som när filtret ramlat hemma och allt vatten passerat förbi rakt ner i glaskannan.

Äter de inte frukost? Och om de gör det, vad är det då?

Vi har fått specialbeställa frukost för att få nåt över huvud taget, och mina kamrater från Italien letade bröd. Tyvärr, det fanns inget. Jag letade yoghurt. Tyvärr... nån ville ha flingor och mjölk, tyvärr, tyvärr...

Och ändå verkar det vara ett fint hotell, såg i baren att det fanns massor av flaskor (fast jag inte smakat nåt) så där är de välsorterade...hoppas på att hitta en chokladbit nånstans, så jag överlever...

fredag 29 oktober 2010

Många avhopp inom försvaret

Fråga
2010/11:29 Helikopterteknikerbrist och inköp av ny medeltung helikopter till Försvarsmakten
av Åsa Lindestam (S) till försvarsminister Sten Tolgfors (M)
I medierna rapporteras att Försvarsmakten tappar helikoptertekniker i och med att det nya anställningsavtalet träder i kraft. 18 unga officerare vid Helikopterflottiljen har valt att inte skriva på det nya avtalet om internationell tjänstgöring. De flesta är enligt medierna högst specialiserade helikoptertekniker och därmed en kritisk kompetens vars förlust påverkar Försvarsmaktens helikopterförmåga.
Samtidigt pågår det en upphandling av nya medeltunga helikoptrar, helikopter 16, där både Sikorsky och Eurocopter enligt medierna har lagt anbud. Ett beslut om nya medeltunga helikoptrar ska enligt försvarsministern fattas under hösten.
Den nya helikopter 16 ska täcka den brist som i dag uppstår främst åren 2013–2017. Helikoptrarna ska enligt försvarsministern användas i Afghanistan, men är samtidigt en resurs för hela Sveriges säkerhet om en omfattande kris skulle uppstå.
Med anledning av detta vill jag fråga försvarsministern:
Hur påverkar, enligt försvarsministerns ställningstagande, tappet av helikoptertekniker Försvarsmaktens förmåga att integrera ett nytt helikoptersystem?

torsdag 28 oktober 2010

Resor i tjänsten!?!


Har fått 3 olika förfrågningar idag från "de stora drakarna" om jag gjort resor som jag låtit mig bjudas på. Givetvis är svaret nej.

Just nu är jag i Washington, USA tillsammans med OSSE, Organisationen för Säkerhet o Samarbete i Europa. Det är "midterm elections" i USA som innebär att en tredjedel av Senaten och hela Representanthuset byts ut här och nu. Valet är på tisdag den 2/11.

Taxichauffören som tog mig till hotellet hade ingen aning om att det var val. "Förresten får jag inte rösta heller, jag har visserligen grönt kort" sa han "men jag har bett om att få bli medborgare en gång men fyllde inte i allt rätt och nu orkar jag inte göra om det".


Så många här får inte rösta...Sen är de inte heller registrerade, vilket vissa stater kräver lång tid före valet medans andra till och med accepterar registrering samma dag. Man räknar med ett valdeltagande på 40-50%. Och vi som tycker att allt under 80% är dåligt...Tanken slår mig hur man skulle kunna klara att informera alla människor i detta enorma land om val och partier och vad de står för...nästan en omöjlig uppgift.


Jag ska fara vidare till Denver, Colorado på söndag med 7 andra parlamentariker från några av de 56 länder som är med i OSSE. Det är 7 män, förstås, och så jag...hoppas i alla fall att vi kan konversera på engelska.


Än så länge har vi (min riksdagskollega Fredrik Federly) och jag bara hälsat på ordföranden för hela organisationen, Petros från Grekland. Vi landade sen eftermiddag lokal tid och då var det redan sen kväll hemma så vi försöker kämpa mot sömnen just nu. Risken är att jag vaknar vid 3-tiden inatt och tror att jag är hemma. Steg ju upp strax för 05.00 svensk tid så nu ser jag dubbelt.

onsdag 27 oktober 2010

Helikopterförmåga vid större kris?

Skriftlig fråga till försvarsminister Sten Tolgfors
Försvarsmaktens helikopterinköp och samhällets förmåga att hantera kriser
Sverige lider idag brist på helikopterförmåga. Detta har konstaterats av såväl oberoende experter som av försvarsministern. Om Sverige idag skulle råka ut för en större samhällskris som kräver helikopterkapacitet likt den vid Estonias förlisning, så finns det inte resurser att tillgå. Anledningarna är flera.
På försvarsområdet ligger en försenad nordisk upphandling av helikopter 14 som vid beställandet ej ännu fanns utvecklad än mindre gripbar.
För att råda bot på denna brist så deklarerade försvarsministern i april sin avsikt att inhandla befintliga helikoptertyper för att snabbt tillgodose Försvarsmaktens behov av medeltunga helikoptrar. Idag pågår en upphandling där både Sikorsky och Eurocopter enligt media har lagt anbud.
Helikopterutredningen SOU 2008:129 Helikoptern i samhällets tjänst, tydliggjorde den brist som finns på såväl samordning som struktur för samhällets behov av helikopterförmåga. Vilka slutsater regeringen dragit av utredningen är oklar. Tydligt är dock att Försvarsmakten inte längre har uppdraget att dimensionera sin förmåga efter civila behov. Försvarsmakten har emellertid uppdraget att stödja det civila samhället vid en större kris. Ett rimligt förhållningssätt för ett maximalt användande av skattebetalarnas pengar.
Av denna anledning vill jag fråga försvarsministern; På vilket sätt ökar samhällets förmåga att hantera kriser med Försvarsmaktens inköp av nya medeltunga helikoptrar och vilken samordning sker vid uppköpet med de delar av samhället som skulle kunna kräva stöd av Försvarsmakten vid en större samhällskris?

söndag 3 oktober 2010

Slöseriet med skattemedel

På väg ner mot Stockholm funderar jag över vad som ska hända den här veckan? Styrkemätning med M idag om talmansposten, SD kommer att visa hur de tänker, öppningen med regeringsförklaring och nya ministrar, och i slutet av veckan får vi nya utskottsplatser..jag hoppas på FöU...
Men man vet ju aldrig...

Det finns mycket att fundera över i försvarspolitiken för Sverige: Vad håller egentligen Tolgfors på med? Neddragningen har resulterat i att alla inom försvaret, även civilanställda och de som snart uppnår pension måste skriva på att de accepterar att åka utomlands när så de är önskvärda. Men kommer alla att vara det? Nej, absolut inte! Men de som inte skriver på blir uppsagda. Tolgfors har fått nog och tvingar alla att likriktas oavsett behov.

Undrar om vi inte får en ny försvarsminister?

Hörde att flera piloter till våra JAS Gripen inte skrivit på. Undrar hur lång tid det tar att få fram nya piloter och vad det ska kosta? Och tekniker .... och kostnader....

Nog är det förfärligt hur man får hantera en statskassa som är baserad på skattepengar! Inte undra på att de arbetslösa och sjuka får så mycket sämre. Pengarna går till annat, rakt ner i sopkorgen. Ett större slöseri får vi leta efter!