Åsa Lindestams blogg: Lissabon..

lördag 13 november 2010

Lissabon..

Är nu i Lissabon, blev överraskad av min man på vår femte bröllopsdag med en resa. Jättekul, vi har inte hunnit fira att vi gifte oss, det har varit full fart sen dess. Men nu njuter vi..! Det är 18 grader varmt på kvällen, vi fryser inte och bor mitt i staden på gatan som heter Frihet. Idag for vi runt med buss för att bekanta oss med omgivningarna.

Visst blir man lite förvånad över förfallet..det är klottrat överallt i vissa delar av staden. Fönster är trasiga, dörrar är omålade bitvis och det är skräpigt. Trots det håller de historien levande och med stolt mod: Vasco de Gama har ett museum, dit skulle jag vilja hinna..

Men problemet med klotter är stort: det finns överallt, på fasader, på monument, på gator. Vem är det som känner att den har rätt att rita med färg på det som är från så många århundraden tillbaka? Och varför tar de inte bort tuschen från marmor och kakel? Att ge upp på vandaliseringe ger dåliga vibbar, det verkar inte lönt att bekämpa detta.

Vi stannade till för att dricka en kopp av deras enormt goda och starka kaffe på en uteservering: där var vackert grönt målat på fönsterbräden och dörrar men mitt i hade någon kluddat dit massor av bokstäver och teckningar. Dessutom hade någon försökt dölja detta men då använt fel grön kulör så det blev ännu värre.

Vem låter bli när det redan är så förstört? Det bjuder in till ännu en ful teckning..men det måste finnas nån väg ut ur detta elände. Vilken stad har tagit itu med klotter och vunnit mark? Om någon vet - berätta innan all världen vackra städer försvinner i ett moln av klotter.

Inga kommentarer: