Åsa Lindestams blogg: BAE systems eller Hägglunds...

lördag 18 augusti 2012

BAE systems eller Hägglunds...

bjöd Försvarsutskottet(S) på en häftig uppvisning med det senast vad gäller bandvagn. Nedrusande från berget i full fart körde de i snirkliga banor mitt framför oss. Även Stridsfordon 90 förevisades och vi fick chans att köra bandvagn och åka med i Stridsfordon 90. (Jag avstod dock, hade en rejäl förkylning och hostade oavbrutet, otroligt trist för jag gillar ju sånt här)

Hur konstigt det än kan låta hade jag inte varit upp till Hägglunds trots 10 år i FöU. Vet ju att de ofta tagit emot besök av oss men av nån anledning hade jag inte kunnat delta förrän nu. Och nu känner jag mig nöjd och uppdaterad!


Här är gänget samlat och går igenom deras verkstadslokal. En mycket engagerad verkstadschef tog oss på rundvandring och berättade att det var relativt lätt att få personal på de allra flesta arbetsplatser och att mottot alltid varit "Omöjligt finns inte". Vilken skola ska vi erbjuda för att producera såna ungdomar/arbetare? Han förordade att man arbetat i 3D med t ex spel på datorer, det var en grundnivå på de flestas utbildning. Undrar om vi kan införa det som ämne i skolan? Och tänk så många föräldrar som bråkar på sina barn för att de sitter framför datorn eller TV o spelar...?

Bra samtal på hög internationell nivå om möjligheter och utveckling för BAE Systems, Sverige o världen. Alla de tre senaste arbetsplatsbesöken visade på stor förmåga att ta emot och få oss besökare att förstå verksamhet och organisation och dessutom ett mycket gott värdskap! Stort tack och på återseende!

7 kommentarer:

Herr Flax sa...

Du vill alltså sitta med i den kommande Försvarsberedningen, men kan inte efter en dags besök komma ihåg att det heter "Stridsfordon 90" och inte "Stridsvagn 90".

Det spelar såklart inte någon egentlig roll i sakfrågan, men för mig som Försvarsanställd skickar det signaler som tydligt indikerar att våra partiers försvarspolitiker inte har den detaljkunskapen om det område de ska besluta om, som jag som yrkesman och skattebetalare borde kunna förvänta mig.

Onga1 sa...

Det kanske var en T-90 som förevisades av Hägglunds?

Aktieingenjören sa...

Pratade du något med de anställda i monteringen?

Är nog några av sveriges mest välutbildade fabriksanställda. Jag var på Hägglunds för fem år sedan och blev mycket imponerad över vilken kvalitet Hägglunds byggde upp hos sina anställda. Det måste verkligen inte vara högskola överallt utan smarta gymnasister och en långsiktig ledning skapar minst lika bra och dubbelt så lojal personal.

Unknown sa...

Mitt i prick, Herr Flax

Riksregaliet sa...

Vad åsyftar S göra med de 40 st chassin till Grkpbv 90120 AMOS som står och samlar damm?

Åsa Lindestam sa...

Tyvärr måste jag nog göra er besviken vad gäller detaljkunskap. Om det vore kriteriet skulle vi bara ha personer med yrkesbakgrund från det område vi är satta att arbeta med.
Min yrkesbakgrund är förskollärare o rektor.
Som riksdagsledamot arbetar jag med lagar och budget.

Jag är imponerad av yrkesskickligheten hos BAE Systems och även av Dockstavarvets personal. Vi träffade fackliga företrädare under två av de tre besöken. Vi fick möjlighet att prata med anställda på alla tre besöken.

Unknown sa...

Att kunna varenda liten militärpryl är inget krav som jag ställer på en försvarspolitiker, däremot att kunna skilja på en stridsvagn och ett stridsfordon bör vara en lägstanivå. Ett tips är att ta en titt på försvarets hemsida där finns en hel del information under fliken ”material och teknik”

Skälet till att folk blir upprörda är att det finns en lång historia av materielinköp som grundar sig på politik, ingen nämnd ingen glömd, vilket sen resulterar i mindre pang för pengarna.
När en försvarspolitiker gör studiebesök hos en leverantör till försvarsmakten och sedan lovordar densamma kryper det i kroppen på rätt många.
Med försvarets nuvarande situation har vi inte råd att vara snäll mot någon leverantör. Det som måste prioriteras är prylar som kan gå ut på förband snabbt och att det finns pengar kvar att öva för. Svensk försvarsindustri är i allra högsta grad en politisk fråga på så sätt att om den ska prioriteras ja då kommer materielen kosta mer.