Åsa Lindestams blogg: Valet i Vitryssland

måndag 1 oktober 2012

Valet i Vitryssland

Hade förmånen att få valövervaka i Vitryssland nu när parlamentet skulle förhoppningsvis förändras. Så blev det inte. Av 110 platser tog de presidenttrogna 110 platser. Så kan det gå när det inte är möjligt för fri media, de som vill bilda partier nekas att registrera sig, när partiledare kastas i fängelse och när de får tid i TV men ingen annons om detta gör att på sämre sändningstid syns de max 5 minuter.

Däremot följde de som fanns i vallokalen lagen om hur det ska gå till i vallokalen.

Men det räcker inte för västerländska ögon. Avprickning i vallängden var OK, folk fick rösta bakom skynken, alla gick ensam in och röstade, ingen knäppte kort på hur de röstat osv.

Men sammanräkningen....?

Här fick vi sitta 10 meter ifrån bordet så vi inte såg nåt. Högar växte på bordet, nån blev större än andra. Ingen fick prata! Varje räknande kvinna (de var i regel 12 av 13!) viskade sin siffra till chefen för vallokalen, chefen nickade o förde ner siffran på papper som vi inte fick se, ringde så småningom till nån o viskande berättade sina siffror.

Alla röstsedlar buntades ihop, brunt papper slogs om och ett sigill som verkade bestå av lera kladdades på (och ville absolut inte fastna!), stämpel trycktes dit o det blev högar av nåt vi inte förstod nåt av.

Sammanräkningen gick oerhört fort, alla siffror stämde överallt o chefen var nöjd.

Det var inte vi!

Omfattande kritik framfördes från OSSE, min valorganisation.

Bilden är från utanför en vallokal. Där förekom olika uppträdanden och sång på de flesta ställen vilket gjorde att släkten var där och tittade (och röstade) Mat gick att köpa för de som var hungriga. Annars var det som vanligt kallt i vallokalen, tyst och väldigt lite rörelse.

Inga kommentarer: