Åsa Lindestams blogg: Klyftorna ökar....

torsdag 10 april 2008

Klyftorna ökar....

I Arbetarbladet har företrädare för såväl moderaterna som centerpartiet talat om för pensionärerna att de har fel när de anser att den borgerliga regeringen för en orättvis politik. Vi socialdemokrater är övertygade om att pensionärerna både kan räkna pengarna i sin egen plånbok och se hur samhället ser ut idag.
Även om borgarna anser att pensionerna kommer att höjas så är det idag en stor orättvisa mellan den som arbetar och den som har pension. Den som arbetar har en skattesänkning som pensionären inte har, det är sanningen. Men det är lika dyrt för pensionären, som det är för den som jobbar, med mat, bensin till bilen, kläder och annat som behövs för att leva ett bra liv.
Det är förstås detta som pensionärer är så arga på, att inte behandlas som alla andra medborgare i vårt land. Vi som är socialdemokrater förstår detta till fullo. Vi har därför föreslagit ett skatteavdrag med 2 000 kronor om året för just pensionärerna, men vad hjälper det nu, när makten ligger i de borgerliga partiernas händer.
Den borgerliga regeringen hade bra förutsättningar efter valet 2006. Det var högkonjunktur och det behövdes mycket arbetskraft. Då hade man haft stor chans att bryta långtidsarbetslösheten och förbereda Sverige på kommande mindre goda tider. Men då valde borgarna att satsa på skattesänkningar istället.
Nu vill man ändra i trygghetssystemen, a-kassan och sjukförsäkringen, för att människor fortare ska komma i jobb. Det är enbart piskan som gäller. Ta ett jobb, och ta det var som helst i landet, är uppmaningen. Likaså gäller det sjukförsäkringen, efter ett visst antal dagar ska man pröva på sitt jobb igen, även om man inte känner sig redo. Kan man då inte klara det tidigare arbetet så blir man uppsagd och får söka lämpligt arbete någon annanstans.
Den borgerliga politiken är långt ifrån vad människor behöver i livet. Alla har rätt till ett värdigt liv. Den borgerliga politiken skapar klyftor mellan människor i vårt samhälle, det samhället vill vi socialdemokrater inte ha. Vi vill ha ett solidariskt samhälle, för utveckling och trygghet.
Åsa Lindestam
Sinikka Bohlin
Raimo Pärssinen
Per Svedberg
Roland Bäckman
(s)-riksdagsledamöter från Gävleborg

Inga kommentarer: