Åsa Lindestams blogg: Utredningen efter ett år

tisdag 4 maj 2010

Utredningen efter ett år


Idag förtydligar sig (MP)s Peter Rådberg och säger "
Vi måste kompromissa. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ju behålla plikten och vi vill inte det. Kompromissen blir att efter ett år så utreder vi det här, sade Rådberg."


Vi är oerhört skeptiska och vi är inte ensamma om den oron. Kommer tjänster att besättas? Kommer det att bli dyrare? Kommer försvaret att få tag på den kompetens som de behöver? Måste dessa personer åka utomlands och tjänstgöra när försvarsmakten vill eller går det att påverka? Vilken lön får de? Hur blir det med LAS, ska de sparkas ut från sin anställning efter 8 år? Och som en ung kille nyligen sa till mig: 8 år är för lång tid för mig att överblicka, tänk om jag vill göra nåt annat innan - hur blir det då? Frågetecknen är för många i dagsläget. Därav utredning för oss i rödgröna blocket.


Många har tvivlat att vi någonsin skulle komma överens om nåt, men nu lägger vi bevis till bevis. När vi starade året med att komma överens om "En rättvis värld är möjlig: Rödgrön plattform för Sveriges säkerhets- och försvarspolitik" i Sälen på Folk och Försvars årliga konferens var det många som aldrig trott det var möjligt. Men vi tar ett steg i taget, allt måste tydligt pratas igenom och vridas på, ibland får vi ändra och ta en annan vinkel men ibland faller bara bitarna på plats.

Och som gruppen sa igår när vi hade vårt mingel: Dessutom har vi så roligt, tänk att få så många ny vänner!

Nu går vi mot ny regering i höst!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Att komma överens om att man ska utreda något efter valet kan inte, hur man än vrider och vänder på det, kallas för att komma överens. Jag förstår inte ens hur du själv, som försvarspolitiker, kan tro på det.

Henrik sa...

Är detta vad ni kallar "att komma överens"? Snacka om fuskbygge.. Ingen hade väl förväntat sig nåt annat från några som anser att försvarets existens har mer med jämställdhet att göra än väpnad strid.