Åsa Lindestams blogg: Ökande antal kvinnor i försvaret?

tisdag 18 maj 2010

Ökande antal kvinnor i försvaret?

Idag på Brännpunkt så skriver försvarsminister Sten Tolgfors om att kvinnorna har ökat i antal i försvaret. Man kan förledas att tro att det är sant. Men han menar att nu har 640 kvinnor gjort grundläggande militär utbildning jämför med i fjol när det var 420. Så de har ökat med 220 st på ett år. Visst är en ökning bra, men är den så stor? Och varför är den inte högre? I dagsläget när ungdomar har svårt att få jobb så borde siffran vara skyhög.

Men så enkelt är det inte: Idag ska vi debattera personalförsörjningen i försvaret. Vi i rödgröna befarar att vi kommer att se ut som andra länder: de tjänster som bör besättas kommer att stå tomma. Jag tänker mest på USA som har svårt att fylla sina vakanser, men har siffror från andra länder med där Holland saknar 7 000 soldater i sina styrkor, helt enkelt för att det inte går att rekrytera. Och ändå är det lågkonjunktur där med. Mer om detta imorgon.

Men en annan sak som bekymrar är hur vi behandlar våra kvinnor i försvarsmakten. Självklart kan inte Tolgfors vaka över alla, men det är hans uppgift att slå näven i bordet och säga: Nu är det nog! Senast igår tog en ung kvinna kontakt med mig o vill berätta om hennes gräsliga upplevelse under utbildning inom försvaret, hur hon behandlats, och hon tänker också ta med sin kompis, en tjej som råkat ännu värre ut. Återkommer om det med.

Dessutom saknas, som jag skrivit om tidigare, underkläder som våra soldater i Afghanistan borde ha, och då syftar jag på kvinnor: Deras bh får de handla hemma i sportaffären, och om den innehåller plats får de skylla sig själva. Blir det brand i deras kläder kommer plasten att smälta på huden och gräva sig in. Det här vet man men gör inget åt det. Varför slår inte Tolgfors näven i bordet: Att ha en ficklampa av högsta klass är också viktigt i Afghanistan för där är det mörkt, det kan jag intyga. Men att ha rätt underkläder är oerhört viktigt för våra tjejer och för deras framtid!

Deras västar ger också mer att önska, de är för stora och för tunga även för små killar. Men här finns en standardstorlek, basta!

Tolgfors: säg ifrån nu om du verkligen menar allvar med att öka antal kvinnor i försvaret!

2 kommentarer:

Expo sa...

Ja med de ingångslöner man har tänkt sig i den nya frivilliga försvaret så kommer det med allra största sannolikhet att bli ett kvinnoyrke - snäppet under undersköterska eller dagisfröken...

Charlie Spartan sa...

Det är bra att antalet kvinnor ökar, men det är politikernas fel att det går så långsamt, Män har pliktas in i alla år fram till nu medan kvinnor får frivilligt välja om de ska göra lumpen.

Plikt för män frivilligt för kvinnor. Resultatet kommer ta många år att ändra.

Får se om Politikerna kan genomföra reformer som gör det möjligt att rekrytera med bra vilkor, återigen en politisk fråga.

Soldatyrket är inget vanligt jobb, kräver mycket speciella vilkor för att göra det möjligt att öva och delta i insatser utomlands under flera månader utan ledighet.