Åsa Lindestams blogg: Tadjikistans President och Utrikesminister

onsdag 22 januari 2014

Tadjikistans President och Utrikesminister

För att få möta dem ombeds vi lämna mobiler och Ipads i bilen. Presidenten t o m bestämmer att antalet som får träda honom är max 8 förutom ambassadör, chef för OSSE och tolk. Och vi är 9...
Lottdragning, jag förlorade inte.

Lämnar allt i bilen för möte, först med utrikesministern. Han heter Aslov Sirojidin Muhridinovich. Han omges av ett antal män, får ingen uppfattning om vilka de är. 
Han överlämnar ordet snabbt till oss efter välkomnande, vilket vi uppskattade. Våra frågor handlade om  ekonomin och framtiden, om vilka problem han ser och Aslov svarar energiberoendet, kommunikationssystem från vägar o järnvägar till IT och matsäkerhet.
Han beskriver vattenfrågorna som de delar med grannländer som använder 8-10 ggr mer vatten per kvadratkilometer än Tadjikistan. Ett avtal på väg med Pakistan kommer förmodligen i sommar. De behöver verkligen el!

Aslov snuddar vid miljöfrågor och säger att vatten är bra istället för andra elkällor. De är även oroliga för vad som händer med grannlandetö Afghanistan när Nato nu försvinner. Instabilitet är inte önskvärt.

Nytt skattesystem på lokal nivå är på väg, han säger att korruptionen är besvärlig och att de försökt höja löner varje år för att motarbeta detta. Låga löner ger korruption.

Vi frågar om kvinnofrågor och vår gruppledare Kent Härstedt beskriv Sveriges historia där vi gått från fattigt land styrt av några män till att sida vid sida med kvinnor bygga upp samhället. Aslov berättar om ett projekt som presidenten satt fart på om kvinnor på landsbygden. 

Vi diskuterar migration och arbetskraft som arbetar i Ryssland och deras arbetsmiljö. Han säger att bra avtal är på väg. Migrationen är hög, män söker sig utanför Tadjikistan för att tjäna pengar och i bästa fall sända hem dem till familjen. 

En diskussion om trafficking avslutar vårt samtal.

Han känns uppriktig, erkänner att de har stora utmaningar, kanske de kan förändra på 5 år elle på 10 år men allt kan inte ändras på en gång. Utbildning är viktigt och många vill utbilda sig, men alla får inte plats. Eller har råd. Eller kan inte åka buss till skolan. Eller har inte råd med skoluniform. Eller böcker. Men det säger han inte, men vi vet och han vet att vi vet. Så de har en lång väg att vandra...

Inga kommentarer: