Åsa Lindestams blogg: Varför är det så farligt med budgetunderskott?

torsdag 30 januari 2014

Varför är det så farligt med budgetunderskott?


Vi socialdemokrater värnar välfärden. Vi vill ha en bra förskola och skola, god äldreomsorg och ett samhälle för alla. Det kräver stabila finanser för staten. Vi vet att varje gång det brister och svångremmen dras åt så är det våra minsta, våra mest sårbara som drabbas. Ordning och reda i statsfinanserna är grunden för att kunna investera i jobb och välfärd. Regeringen höll ordning på statsfinanserna under tiden det var stor finanskris. Det var bra, men nu har läget förändrats.
Sedan 2006 har regeringen sänkt skatten med 130 miljarder kronor. Moderaternas partistämma nyligen beslutade om ytterligare 35-40 miljarder i skattesänkning.

Ekonomistyrningsverket har strax innan jul synat finanserna. Det var ledsamt att läsa. När alliansen tog över 2006 fanns ett överskott på 65 miljarder kronor. I år förväntas ett underskott på 87 miljarder. Skillnad: 152 miljarder sämre på 8 år.  Senast det var så stort var 1996, då dåvarande regering fick städa upp efter Bildtregeringen 1991-94. Vi har gått från +2,2% till -2,3% underskott i statsfinanserna. Enligt EUs stabiliseringspakt får inget medlemsland understiga 3,0%.  Men vi är på god väg dit.

4 kommentarer:

magnus johansson sa...

Är det inte dags att S med de nya siffrorna som grund omprövar 5:e jobbskatteavdraget om S kommer till makten?

När Löfven "lovade" att inte röra 5:e jobskatteavdraget var inte siffrorna kända.

När verkligheten ändras måste man vara beredd och ompröva.

Hoppas S är beredd att gör det.
Vi måste trygga välfärdsfunktionerna i vårt land och statens andra kärnuppgifter.
En av dessa är det sönderkörda försvaret.
S hoppas jag fortsätter driva försvarsfrågan och är beredda att även här anpassa sig till verkligheten.
För en tid sedan såg jag en bild i SVD och där föreföll de som vi lade minst pengar per capita i Norden på försvar.
Är det rimligt?
Är det rimligt att vi 2023 kanske kan försvara en plats tex Stockholm 1 vecka om pengar tillförs?
Vad är Socialdemokraternas målbild?
Hela landet en vecka ?
Stocholm en månad?

vad?

Unknown sa...

Hej Åsa. Alliansen har nu ETT motargument kvar som man satsar hårt på för att ifrågasätta trovärdigheten i S försvarspolitik, nämligen att risken för nedskärningar i FM med en S -ledd regering är överhängande. För oss som är insatta, är det nästan lite löjligt när man hela tiden talar om ex:100miljoner, 300miljoner osv. Detta är att betrakta som "felräkningspengar". -Hursomhelst, hur har S tänkt att bemöta det faktum att ni enligt Alliansen inte skulle kunna "matcha" deras "satsningar" på försvaret? (Använder situationstecken för att belysa ironi som du vet ; )

Åsa Lindestam sa...

Hej killar!
Ni får ge er till tåls ett tag till, vet hur frustrerande det är att vänta för jag är inte bra på det själv.
Vår debatt om budget kommer längre fram.
Innan dess ska Försvarsberedningen komma med sitt slutbetänkande. Där kommer ni att se det mesta av svaren på era frågor.
Kommer precis från ett gäng LO-gubbar som haft studiecirkel om samhällsfrågor i många år. De flesta där ansåg att vi skulle skrota försvaret för det fanns många andra hål att stoppa pengar i.

Unknown sa...

En utmärkt anledning att inte bli medlem i LO. I övrigt för dumt för att ens kommentera,(åsikterna i LO). Vi avvaktar med spänning. Mvh Peter