Åsa Lindestams blogg: Föräldrar på stan

lördag 27 oktober 2007

Föräldrar på stan


Upplever att tidningen alltid skriver om hur eländigt det är på kvällarna här i stan och känner ett starkt behov att ta reda på vad som händer och vad som verkligen görs för våra ungdomar. Är de så hotfulla som det står, är föräldrar så gränslösa, vad händer här en lördagkväll?
Anmälde mig till "Föräldrar på stan" för att se, och vi startade 21.30 med en pratstund på deras kontor, som ligger i NBV-lokalen. (Självklart gick jag fel först, hamnade på Studiefrämjandet som var mörklagt, ringde polisstationen och blev kopplad efter att först ha hamnat i Bollnäs till vår polis i Söderhamn som berättade vart lokalen låg)
Vi var en grupp på 4 personer som gick ut för att kolla på stan, två pappor och en mamma, de hade gula täckjackor och var för övrigt varmt klädd.
Första svängen gick ner till Allaktivitetshuset som hade invigning. Där fanns massor av ungdomar, från 12 år och uppåt, stark rockmusik spelade live, fika fanns att köpa och några spelade biljard. De flesta satt o hängde och såg ut att ha tråkigt, att döma från ansiktsuttrycken.
Socialförvaltningen ungdomsgrupp fanns på plats, ett par tjejer som också hade en manlig praktikant med sig. De skulle vara kvar i lokalen ett tag till så vi knatade ut på stan igen.
Mycket folk, fast äldre i kö utanför "Doktor Jekyll och Mr Hyde", en ung flicka satt på en trappa och var ledsen, hon hade tappat bort sin väska. Efter lite prat lämnade vi henne, med löftet att hon hörde av sig om hon behövde hjälp. När vi passerade nästa gång var hon borta.
"Vi gick gatan av och an..." och två polisbilar passerade, den sista vevade ner och frågade om vi sett nåt bus.
Ytterligare en ung tjej, ledsen, satt på en trappa, men ville inte ha nån hjälp. Vi ställde oss en bit bort och så småningom reste hon sig och sällade sig till kompisarna.
Mötte också kommunens ungdomsgrupp, två killar strax över 20 år som liksom vi gick gatan upp och ner. Tog en bild av dem och av "min" grupp.
Stod en lång stund utanför kvällens inneställe, kollade hur stämningen var och beslutade att läget var mycket gott. Flera ungdomar kom fram och hälsade, de gillade verkligen "Föräldrar på stan" vilket de både sa rakt ut och antydde genom glada tillrop.
Kvällen slutade vid 01.30 (sommartid) då vi bestämde att ge upp för ikväll. Vi kunde inte längre se några riktigt unga ute längre.
All heder åt organisationen "föräldrar på stan" som helg efter helg ställer upp utan ersättning och tar hand om ungdomar på detta vis. Om alla föräldrar skulle göra så hade vi inte så stora bekymmer i vår stad.
Tack för en trevlig kväll med mycket diskussion och trevlig gemenskap!

Inga kommentarer: