Åsa Lindestams blogg: Material och träning till NBG

tisdag 30 oktober 2007

Material och träning till NBG


Jan Salestrand, FM, bekräftar i SvD det vi har anat och vetat en längre tid: Material har inte levererats i rätt tid till försvarets NBG insats. Våra tjejer och killar tränar med material som ses som ersättning, även om det just nu används i våra insatser internationellt. Sjukvårdshelikoptrar bl a leveras i sista minuter, vilket gör att förmåga att hantera det nya kommer att tidsmässigt inkräkta på ev skarpt läge.
Brister ska rapporteras till EU, och då har även EU ett ansvar att fundera över hur man täpper igen hålen genom att andra nationer ev kan bidra.
Är det tillfredsställande? Nej, säkerligen inte för de som tackat ja och är beredda att ställa upp för att tjänstgöra utomlands.
Går det att stoppa upp? Riksdagen har sista ordet, vi kommer att rösta "ja, nej eller avstå" när NBGs uppgift blir frågan på vårt bord. Utan riksdagens knapptryckning kan styrkan inte åka iväg.
Hade vi kunnat förutse det här? Ja, dels betyder att "köpa från hyllan" att vi måste handla från USA, Ryssland, Tyskland osv, och vi hamnar inte först i kön då, varje land värnar sitt eget först förstås.
Vi följer frågan dagligen, på onsdag är debatten om Sudan, snart ska vi även ta beslut om Tchad och regeringen har som ambition att vi ska ha 2000 personer i styrka utomlands, en stor ökning mot för hur det varit. Men vi måste kräva att den utrustning och den tid av lärande som alltid föregåtts innan skarpt läge fortfarande är viktigast:
Soldater från Sverige ska ha tränat i tid med rätt utrustning!

Inga kommentarer: