Åsa Lindestams blogg: (s) försvarsministermöte i Bryssel

tisdag 20 november 2007

(s) försvarsministermöte i Bryssel


Alla försvarsministrar eller talesmän för (s) i försvarsfrågor träffades i Bryssel igår. Jag fick möjligheten att företräda Sverige, mycket hedrande tycker jag.

Vi diskuterade Sudan och Tchad, precis som vi gör i utskottet, och hur styrkor skulle räcka till, om de var tillräckligt utrustade och om vi är på rätt ställe hela tiden.

Hur gör vi med Afganistan? Ska vi utöka där, eller...? Vad händer i Kosovo framgent, de blev ju varnade för att gå för fort fram med sin självständighet, men fick samtidigt höra att 20% av Europas länder kommer att ställa sig bakom deras önskan om självständighet. Vad händer i Kongo, där oroligheter har blossat upp igen? Och Sudan som fördömer "de från Norden" och lovar att skjuta dem först. Balkan, Liberia, och flera andra länder i Afrika...listan kan göras lång.


Imorgon i kammaren tar vi beslut om Tchad, en styrka på 200 personer under 6 månader. Det är ett oerhört svårt uppdrag och våra svenska soldater har fått all den utbildning de önskar och likaså material, men kan trots detta ställas inför svåra uppgifter. Det kan gälla både säkerhetsmässigt men också rent humanitärt.

Inga kommentarer: