Åsa Lindestams blogg: Bad enbart för kvinnor?

fredag 28 augusti 2009

Bad enbart för kvinnor?


Igår hade vi fullmäktigegrupp i Söderhamn för Socialdemokraterna. Vi har tidigare lagt en motion som kommer upp och besvaras på måndag: Vi vill att ett par timmar i veckan ska det vara bad för enbart kvinnor i Söderhamn.

När frågan kom på tal första gången var det ett gäng invandrarkvinnor som berättade att de inte kunde simma och att deras döttrar inte heller kunde det. Vi pratade fram och tillbaka om bekymret och så småningom utmynnade det i en interpellation.

Då hade även jag begrundat hur det skulle vara för mig att få gå på badhuset utan män. Inte en så oangenäm tanke, massor av tjejer runtom och en möjlighet till samtal med många olika personer och dessutom alla tjejer! Mycket härligt, kände jag.

Men äldre infödda söderhamnskvinnor tycker inte så: Två gånger igår sa några till mig att "ska de integreras så ska de bada tillsammans med män" Ingen förståelse här inte, det är bara att ändra sig när de bor i vårt land. Självklart i den bästa av världar har vi inte ens krig, det är bara fel. Men nu sitter vi här med ett gäng tjejer som vill lära sig simma, andra tjejer som gärna vill bada med andra tjejer och en möjlighet för oss söderhamnare att träffa våra nya vänner under andra förhållanden. Jag ser fram emot att vi röstar igenom detta på måndag!

4 kommentarer:

Eleonor sa...

Ja det är underligt hur en del resonerar. Integrering handlar ju mer om att människor i ett samhälle ska fungera tillsammans. Det måste ju i rimlighetens namn innebära att både nya och gamla innevånare jämkar sig för att göra samhället tillgängligt och bra för alla. Att helt utesluta en grupp människor från en samhällsfunktion med motiveringen att de ska göra precis som vi är vana vid kan ju knappast kallas integrering, snarare assimilering. Lycka till på måndag!

Carina sa...

Ja du Åsa, det är sorgligt vad vi människor blir inskränkta så fort vi ska gå någon till mötes i olika sammanhang. Jag tror att många människor har missuppfattat vår motion en aning, mycket tyder på det. Läste senast i går en insändare i tidningen där en kvinna hade skrivit och uttalat sig. de tror ju att vi menat att badet ENDAST skulle vara öppet för muslimska kvinnor, men vi menar ju att det ska vara öppet för ALLA kvinnor. John ska väl inte behöva stå ensam i att behöva försvara motionen på måndag.

jan-olov sa...

Man får ta seden dit man kommer faktiskt.Varför skall 8 miljoner människor anpassa sig för 1 miljoner människor.

varför skall vi dessutom skapa unika kvinnolösningar?
Skall vi ha denna lösning för muslimska män tex?
Någon som överhuvudtaget frågat dom?

Jag uppskattar inte alltid heller kvinnliga blickar i badhuset i Linköping men vi måste ju någon gång uppskatta att vi är lite olika och inte se det som ett problem. Jag uppskatter inte hellre kvinnligt tafsande på barer/restauranger men inte sjutton kan kan man bannlysa dem vissa tider för de.

Unknown sa...

Samhällskritisk analys:

http://tankesmedjandumbo.blogspot.com/