Åsa Lindestams blogg: Värnplikt kontra yrkesförsvar, debatt under sommaren

söndag 9 augusti 2009

Värnplikt kontra yrkesförsvar, debatt under sommaren

Sällan har jag upplevt en sommar där så många samtal handlat om försvarsmakten: människor som hör av sig via mail, tidningar med artiklar och debatter om försvaret, mina vänner vill prata försvar betydligt oftare än förr och helt plötsligt har väldigt många en åsikt om vårt land och hur det ska försvaras: Det är bra med värnplikt!
Jag har hittills inte stött på en enda utanför riksdag och regering som sagt att det är bra med yrkesförsvar. Har träffat politiker från andra länder under OSSEs sommarmöte i Vilnius (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) och där sa länder som hade yrkesförsvar att det var oerhört svårt att besätta tjänster och att kvaliten inte var den bästa.
I taxin igår sa chauffören att han ansåg att yrkesförsvar var förkastligt och i SvD i veckan läste jag ledaren som också ansåg att beslutet var helt fel, därför att de förmågor som vi har haft tack vare värnpliktiga ger ett mervärde både i praktisk handling men även ur ett etiskt perspektiv. Det verkar vara regeringen med Tolgfors i spetsen som är de enda som vill ha ett yrkesförsvar.

1 kommentar:

jan-olov sa...

ja du har ju helt rätt.Riksdagsbeslutet blev fel avseende personalförsörjningen. Den är optimerad för att försörja insatstyrkor utomlands medan vi i själva verket borde göra tvärtom likt Finland optimera systemet för försvaret av ett 450.000 kvkm stort land glesbefolkat av 9 milj invånare. Vi är inte tättbefolkat Belgien,Holland utan yta kräver ett värnpliktsförsvar. Vad är det för fel på våra värnpliktiga soldater i Afganistan?Eller Finländarnas? Tvärtom har de kompetenser som ej USA,Canada,UK saknar. Värnplikt blir billigare mer folkförankrat och den sammanlada kompetensen HÖGRE än ett rent yrkesförsvar. Vilket faktiskt avgör saken.Vill påminna om också att för 15 år sedan kunde vi mobba på 24,48,72 och 96h hela klappet.Vi övade detta och jag deltog själv i ett förband som under 24h kunde mobba marschera och verkställa en elduppgift innan 24 h. Det är väldigt mkt snabbare än vad som nu beslutats med ett sk kontrakterat/Yrkesförsvar