Åsa Lindestams blogg: Skolpromenad i London

onsdag 12 augusti 2009

Skolpromenad i London

Igår på promenad i London fick jag se hur de rikas barn behandlas och hur deras skola kan se ut. Besökte en av de anrika och förmodligen en av de äldsta skolorna i London, granne med Westminster Abby. Skolan var byggd av sten eller tegelstenar, den brann ner på 1700-talet och den äldsta delen var sen 1100-talet då byggnaden var ett kloster. Det fanns innergårdar med vackra parker och det var långa mörka gångar som band ihop hela byggnaden. Vår guide var ung, runt 35-40 och han hade själv gått där. Enbart de mycket rika var välkomna och när vi frågade hur mycket det kostade fick vi svaret: "It will take my arm and leg" vilket är ett engelskt talesätt för att det kostar oerhört mycket, det "kostar skjortan" skulle vi nog säga hemma.
Inför alla elever och inför fler lärare hade en lärare sagt och pekat på vår guide: "Du kommer inte att klara av den här kursen hos oss för du är inte tillräckligt intelligent". Visst låter det pedagogiskt och upplyftande. Nåväl, vår guide gick ut med godkända betyg.
Han berättar också om betydelsen av nätverk för att komma nån vart, man måste "känna folk". Och ofta är det de som man gått i skola med, eller på universitet. Alla som gått i den här skolan förväntas gå på Oxford eller Cambridge. Och det är därifrån man tar språngbrädan ut i livet och då känner man de inflytelserika i England automatiskt efter som de också gått där. Han räknade upp flera personer som idag har höga poster som var hans studiekamrater.
Vilket system...?!

2 kommentarer:

ewajansson... sa...

Jo då klass- och privilegiesamhälle i sin prydo... Intressant att tänka på. /Ewa J

Bosse sa...

Man kan förvisso vara indignerad över de stora klasskillnader som existerar i UK. Beträffande den skola du beskriver nämner du dock inte det som avgör om man skall använda den som exempel på det vis du gjort, nämligen om den förutom höga avgifter från studenterna(s föräldrar) även erhåller skattemedel. Om inte så är det jämförbart med det klassamhälle vi har runt omkring oss i Sverige, exempelvis genom att min granne har betalat en Lexus medan jag bara har råd med en begagnad Skoda.